Начало НовиниАнализиСъбитияАвстрия: 30 млн.евро годишна подкрепа за зелената енергия

Върни се назад

Назад

Австрия: 30 млн.евро годишна подкрепа за зелената енергия

Австрия: 30 млн.евро годишна подкрепа за зелената енергия

Понастоящем, скорошните изменения в Австрийския закон за ВЕИ се преоценяват. Бъдещите промени са свързани с увеличаване на годишното субсидиране на електроенергията от ВЕИ от 21 на 30 млн. евро. Операторите на ВЕИ-електроцентрали ще се възползват от гарантирани „feed-in“  тарифа за период от 13-15 години.

 

За да се намали настоящия списък от „чакащи“ са предвидени допълнителни 97 млн. евро.

За да получи тези допълнителни приходи и съответно  – да се премине към следващия „чакащ“, операторът на съответната ВЕИ-мощност ще трябва да се съгласи на по-ниска „feed-in“ тарифа.

 

В допълнение, от австрийското министерство на икономиката и енергетиката посочват, че подкрепата за зелена електроенергия ще бъде свързана с мрежовите тарифи като по този начин енергоинтензивните индустрии ще заплащат пропорционално по-малки суми. ЕК отхвърли предишното австрийско предложение за поставяне на горна граница, целяща да защити конкурентоспособността на австрийската индустрия. Тогава министерството репликира, че ЕК е допуснала подобни мерки и схеми във Франция и Германия, което дава основание за обжалване на решението на ЕК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: