Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияБелгия дебатира по ядрената рента

Върни се назад

Назад

Белгия дебатира по ядрената рента

Белгия дебатира по ядрената рента

В Белгия се разрази дебат по ядрената рента. Белгийските атомни централи са амортизирани и ядрената рента се дължи на разликата между разходите за производство на електроенергия в една от седемте атомни централи в Белгия и продажната цена на електрическа енергия. В бюджета за 2011 г. са включени € 250 милиона от ядрената данъци, но правителството желае да се коригира тази цифра нагоре. През май 2010 г., белгийският енергиен регулатор CREG прецени, че ядрената рента трябва да бъде между € 1,75 милиарда и € 1,95 милиарда. Electrabel, от друга страна, я оценява на едва € 750 милиона. Затова Правителството поиска от националната банка на Белгия да направи независима оценка, която излезе между € 809  милиона и € 951 милиона. След оценката на банката, министърът на енергетиката заяви, че ядреният данък може да се удвои до € 500 милиона евро. Дебатът продължава в Парламента.

Ето какво казва по темата и белгийският Премиер в своето изказване по време на Петия енергиен стратегически форум през май 2011: „Проблем, от който белгийския енергиен пазар страда вече почти десет години след либерализацията, е липсата на конкуренция. Исторически доминиращият играч на енергийния пазар все още е собственик на голяма част от производствените активи, и предоставя газ и електричество за около две трети от белгийските домакинства. Важна част от тези производствени активи са атомни електроцентрали, които произвеждат повече от половината от електроенергията в Белгия и които са изплатени във времето от белгийските потребители чрез регулирания пазар. Като прихваща чрез „ядрената рента“ част от печалбата, направена от тези т. нар. „евтини активи“, правителството иска да върне обратно на потребителите това, което е вече исторически инвестирано от самите тях. Важно е да се види, и нека посланието да е много ясно, казва Премиера, че намерението на правителството не е да предизвика смущения на пазара, а още по-малко е в ущърб на един или повече играчи на пазара. Точно обратното – ние искаме да направим пазара на електропроизводството по-конкурентен, така че потребителите да могат да се възползват от по-широк кръг от възможности и в крайна сметка – от по-ниски цени. Прихващането на част от тази „ядрена рента“ ще покани нови играчи на пазара на електропроизводство и ще бъде в помощ за създаването на условия на равнопоставеност, което е необходимо“.

Още по темата:

Виже повече от източника

Изказване на белгийския министър предстедател

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: