Начало НовиниАнализиСъбитияБългария ще създаде първата регионална платформа като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия

Върни се назад

Назад

България ще създаде първата регионална платформа като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия

България ще създаде първата регионална платформа като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия

След обявеното вчера от Газпром спиране на доставките на газ за България заместник министър-председателят на страната Асен Василев проведе серия от срещи в Комисията.

Като резултат от днешните срещи Европейската комисия и България се договориха да създадат в София първата регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия. В рамките на този пилотен проект ще бъдат разгледани нуждите от газ и електричество, техните цени и потоци, както и инфраструктурните аспекти.

Регионалната работна група ще се съсредоточи върху предстоящата година и ще предостави специфичен регионален експертен опит и ноу-хау за разработването и прилагането на плана за действие REPowerEU с цел намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за следващата зима и допълнително ускоряване на декарбонизацията в енергийния сектор. Тя ще подпомага и координира прилагането на плановете за съвместна подготвеност в региона, включително закупуването на международния пазар, съхранението и междусистемните връзки, като по този се допринесе за сигурността на доставките в България, региона, енергийната общност и не само.

Във връзка с тази работна група България ще се свърже със съседни държави и ще организира първата министерска среща на 5 май.

Работата на групата ще се основе по-специално на подготовката на Европейската комисия за различни сценарии, свързани със спиране на енергийните доставки, в тясно сътрудничество и солидарност с държавите членки и международните партньори. Тя ще представи плана REPowerEU следващия месец.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: