Начало НовиниАнализиСъбитияВъпреки спад с близо 2ТВтч, електроенергията от лигнитни въглища запазва доминация

Върни се назад

Назад

Въпреки спад с близо 2ТВтч, електроенергията от лигнитни въглища запазва доминация

Въпреки спад с близо 2ТВтч, електроенергията от лигнитни въглища запазва доминация

За първите три месеца на 2023 г. производството на електроенергия в страната (12 ТВтч) остана значително под бума от миналата година (-18,3%), като се завърна към по-близки до характерните за този период на годината стойности между 10-12 ТВтч  съгласно оперативните данни на ENTSOE.

Въпреки съществения спад на електроенергията от лигнитни въглища с близо 2 ТВтч, тя все още запазва доминиращ дял в електроенергийния микс от 41% през първото тримесечие.

Електропроизводството от твърди въглища е 0,13 ТВтч или ръст от 2,5%.

Макар и стабилизирани, но все още високи цени на газа за първите месеци, както и по топлите януари и февруари доведоха до спад от 26,4% на електроенергията от газ, основно произвеждана от когенерации.

Общо от изкопаеми горива са произведени 5,8 ТВтч, което представлява спад от 27,5% спрямо 2022 г.

Електропроизводството от ядрена енергия остава на същото ниво от 4,7 ТВтч.

Тенденцията на спад на водната енергия от миналата година се прехвърля и задълбочава. Общото производство на електрическа енергия от хидро източници е намаляло с 37% спрямо същия период на 2022, достигайки 0,7 ТВтч.

Силното слънце от миналата година продължи и през първото тримесечие с 16,5% ръст спрямо същия период на предходната година. Производството от вятърна енергия възлиза на 0,4 ТВтч или спад от 20%.

Производство на електроелнергия по видове източници, МВтч

Потребление

Брутното потребление на електроенергия в рамките на разглеждания три месечен период в страната е 10,5 ТВтч или спад от 5,5% спрямо предходната година.

Брутно потребление, МВтч

Внос и износ

Засилен внос на електроенергия към България се наблюдава през това тримесечие (0,88 ТВтч), съпоставен спрямо първите три месеца на 2022, който основно се дължи на удвоените количества електроенергия преминала от Румъния към България. В цифрово изражение вносът на електроенергия от север достига 0,85 ТВтч. През същия период на 2022г. сходни по параметри количества електроенергия са преминали в обратна посока.

Следва да се отбележи, че тези количества внесена електроенергия не са прецедент – над 1 ТВтч внос на електроенергия се наблюдава през същия период на 2016 и 2017.

По-слаб износ с близо 1,5 ТВтч е осъществен през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2022. Намалени количества на изнесена електроенергия се наблюдават към почти всички съседни държави -Румъния (-71,3%), Сърбия (-58,4%), Северна Македония (-36,1%) и Турция (-3,6%). Единствено износът към Гърция отбелязва положително изменение от 5,5%.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: