Начало НовиниАнализиСъбитияЕК настоятелно призовава България да транспонира изцяло правилата на ЕС за вътрешния пазар на електроенергия

Върни се назад

Назад

ЕК настоятелно призовава България да транспонира изцяло правилата на ЕС за вътрешния пазар на електроенергия

ЕК настоятелно призовава България да транспонира изцяло правилата на ЕС за вътрешния пазар на електроенергия

В априлския пакет от решения за нарушения на правилата на вътрешния пазар Европейската комисия обяви, че ще изпрати мотивирано становище на България (INFR(2021)0015) за това, че не е нотифицирала по достатъчно ясен и точен начин всички разпоредби от националното законодателство, чрез които счита, че се транспонират правилата на ЕС за вътрешния електроенергиен пазар, посочени в Директива (EС) 2019/944. С нея се установяват ключови правила относно организацията и функционирането на електроенергийния сектор на ЕС, за да се създадат истински интегрирани, конкурентни, ориентирани към потребителите, гъвкави, справедливи и прозрачни пазари на електроенергия в целия Съюз. Крайният срок за транспониране на директивата в националното законодателство беше 31 декември 2020 г.

През февруари 2021 г. Комисията е изпратила официално уведомително писмо, че България не е нотифицирала мерките за транспониране по достатъчно ясен и точен начин. Оповестеното днес мотивирано становище е втората стъпка в процеса и демонстрира, че до момента страната не е удовлетворила достатъчно категорично тревогите на ЕК. България разполага с два месеца, за да изпълни задълженията си за транспониране и да уведоми Комисията за това. В противен случай Комисията може да реши да отнесе случая до Съда на Европейския съюз.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: