Начало НовиниАнализиСъбитияВ Австрия започна революция Умна мрежа

Върни се назад

Назад

В Австрия започна революция Умна мрежа

В Австрия започна революция Умна мрежа

Авторска статия на Стефан Никола

‘What’s happening here in Upper Austria really is a revolution’, Вернер Щайнекер, главен технически ръководител, Energie AG

Една от най-истинските интелигентни мрежи в Европа в момента започва да се създава в Австрия. Energie AG Oberösterreich започна пускане в действие на 21 000 интелигентни измервателни уреди, още 80 000 ще ги последват до края на следващата година. Нова тарифа ще даде възможност на собствениците на жилища да заплащат по различни цени енергията в различните часове на деня. Немският технологичен гигант Siemens, доставчикът на интелигентна мрежова инфраструктура, разчита на този енергично развиващ се пазар. Siemens и Energie AG смятат, че от новата интелигентна мрежа, ще се възползват както клиентите, така и енергийните компании. Но също така са налице опасения, например по отношение на разходите за потребителите и въздействието върху личния им живот.Новата тарифа влиза в сила през това лято и ще позволи на клиентите, снабдени с интелигентни измервателни уреди да заплащат потреблението си по различни цени през отделните часове на деня. Например, електроенергията ще бъде по-евтина през нощта или сутрин, и по-скъпа по време на върхово потребление.

Уеб-базиран портал, в който потребителите могат да влезнат от компютъра си или от мобилния си телефон, ще поддържа информационната система за прилагане на новата тарифа. По този начин потребителите ще имат възможност да проследяват консумацията си във всеки един момент, което ще им позволи да управляват потреблението си.

Енергийната компания също ще има ползи от интелигентните мрежи и системи. Чрез прехвърляне на консумация извън пиковите часове на търсене, Energie AG може да спести пари, защото реално няма да купува толкова скъпа върхова мощност. Мрежата също има полза, тъй като Energie AG, когато използва интелигентна мрежова инфраструктура, може интелигентно да управлява търсенето и предлагането така, че да бъде по-малко вероятно да има прекъсвания. Освен това, Energie AG не е необходимо да изпрати служители, за да извършват включване и изключване на захранването, или да проверяват консумацията на място. „Това е наистина печеливша ситуация,“ казва Щайнекер.

Проектът „Умна мрежа“ в Горна Австрия ще даде на дружествата-участници опит и обучение от реалния живот при навлизането на този нов пазар. Все още има известни опасения, когато става въпрос за интелигентни мрежи. Energie AG посочва, че навлизането на интелигентни измервателни уреди ще зависи от това доколко благоприятна е регулаторната среда и доколко е налице финансова подкрепа от правителството. Когато комуникационните канали на умната мрежа започнат да се задръстват с данни в реално време, някой ще трябва да постави нови широколентови кабели за интернет и да обнови тази мрежа. Това, от една страна, е скъпо, а от друга – не може да бъде финансирано от енергийния доставчик.

Друга загриженост е това, че за потребителите този тип инвестиции могат да доведат до по-високи сметки. Това, което клиентът успее да спести от намалено потребление, ще трябва да заплати за по-високи тарифи за пренос на енергията – резултат от вложените в умна мрежа инвестиции.

Виж целия материал от източника:

 European Energy Review

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: