Начало НовиниАнализиСъбитияГермания се нуждае от 860 милиарда евро за постигане на климатичните си цели

Върни се назад

Назад

Германия се нуждае от 860 милиарда евро за постигане на климатичните си цели

Германия се нуждае от 860 милиарда евро за постигане на климатичните си цели

Новото германско правителство трябва да осигури инвестиции от около 860 милиарда евро до 2030 г., за да започне дейности за намаляване на емисиите във всички сектори на икономиката, заяви влиятелната лобистка група Асоциация на германските индустрии (BDI).

„Натискът върху политиците да постигнат климатична неутралност до 2045 г., като същевременно се запази конкурентоспособна индустрия, е огромен“, казва президентът на BDI Зигфрид Русвурм, цитиран от Clean Energy Wire. Aсоциацията публикува план от пет точки за бъдещата нова правителствена коалиция на социалдемократите (SPD), Зелената партия и Свободните демократи (FDP). „Германската индустрия очаква следващото правителство бързо да вземе решение за надеждна рамка как да укрепи Германия като страна за износ, индустрия и иновации“, добави той.

Централният елемент на „инвестиционната турболенция“, клоняща към почти трилион евро за по-малко от десет години, трябва да бъде преоборудването и надграждането на мрежовата инфраструктура на страната, „което надхвърля плануваното досега“, каза асоциацията. BDI допълнително се застъпи за намаляване на разходите за „въглероднонеутрална енергия“ и безвъзмездни средства за енергийно-интензивни индустрии, за да направят инвестиции, благоприятстващи климата.

Освен това бързото разширяване на възобновяемите енергийни източници трябва да бъде допълнено от изграждането на нови газови електроцентрали, които в крайна сметка да могат да работят изцяло на базиран на възобновяеми източници зелен водород. „По време на този преход правителството трябва да подкрепи включването на природния газ в таксономията на ЕС за устойчиви инвестиции“, твърди групата.

BDI заявява още, че настоящите цели за емисии в сектора представляват по същество „микромениджмънт от държавата“, което води до неефективни ad hoc мерки. „Не можем да си позволим това“, казва индустриалната група. Така наречената „светофарна коалиция“, кръстена на партийните цветове на SPD, Зелените и FDP, може да направи голяма крачка напред тази седмица, когато трите партии представят съвместен коалиционен договор, както е планирано. Коалицията, която вероятно ще последва консервативното правителство на Ангела Меркел, ще бъде оглавявана от настоящия финансов министър Олаф Шолц от SPD и ще бъде под незабавен натиск да изпълни цялостен пакет за политиката в областта на климата, което е ключов проблем на избирателите и е общоприето като предпоставка за запазване на икономическото благосъстояние и конкурентоспособност на Германия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: