Начало НовиниАнализиСъбитияГермания: 100 000 домашни газови централи заместват две АЕЦ

Върни се назад

Назад

Германия: 100 000 домашни газови централи заместват две АЕЦ

Германия: 100 000 домашни газови централи заместват две АЕЦ

Немският енергиен доставчик LichtBlick инсталира първите си домашни централи за битови и стопански потребители в Хамбург, Германия. Тези централи се захранват с EcoBlue – природен газ и представляват компактни комбинирани мощности за производство на топлинна и електрическа енергия (CHP), произведени от Volkswagen ексклузивно за LichtBlick. С технологията EcoBlue от Volkswagen, потреблението на енергия се намалява с до 40% в сравнение с конвенционалната топлинна и електроенергия.

През следващите няколко години, производството и продажбите на инсталациите трябва да бъдат засилени в съответствие с плана на дружествата. В дългосрочен аспект LichtBlick планира да свърже 100 000 от тези централи като по този начин ще се образува най-голямата немска виртуална газова електроцентрала. Тези децентрализирани централи ще имат същия капацитет като две атомни електроцентрали. Произвежданата от тях електрическа енергия ще балансира нестабилното производство от вятърни генератори и слънчеви съоръжения. Топлината, която се генерира, ще бъде на разположение за местно отопление и топла вода.

Volkswagen и LichtBlick се споразумяха за енергийно партньорство през септември 2009 година. Volkswagen произвежда EcoBlue когенерационните централи в Salzgitter завода си.
Тези домашни централи са с минимален капацитет за производство на 40 000 кВтч топлинна енергия, което означава, че са подходящи за много големи еднофамилни жилища, сгради с два или три апартамента, малки предприятия и обществени и социални заведения като училища и църкви.
В допълнение към частните собственици на жилища, сред първите клиенти на LichtBlick се включи отдела по почистването на града в Хамбург. Започна инсталирането на новите инсталации в общо 30 предприятия в региона.

Освен в Хамбург, LichtBlick вече е полага усилия за продажби и в Берлин, Бремен, Есен, Лайпциг и Щутгарт, както и в района на Брауншвайг, Волфсбург и Залцгитер. Централата остава собственост на LichtBlick, която наема от клиента „котелно“ помещение. Клиентът плаща само монтажа, който е в размери, започващи от € 5000. LichtBlick поема и разходите по демонтаж на старите газоотоплителни системи, както и цялостното обслужване, ремонт и поддръжка на новите инсталации.

Още по темата:

www.lichtblick.de

www.volkswagenag.com

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: