Начало НовиниАнализиСъбитияГлобалното търсене на електроенергия расте по-бързо от ВЕИ: ръст на производството на изкопаеми горива

Върни се назад

Назад

Глобалното търсене на електроенергия расте по-бързо от ВЕИ: ръст на производството на изкопаеми горива

Глобалното търсене на електроенергия расте по-бързо от ВЕИ: ръст на производството на изкопаеми горива

Според нов доклад на Международната енергийна агенция има 5% ръст на търсенето на електроенергията през 2021 г., като почти половината от този ръст се посреща от изкопаеми горива, основно въглища, което заплашва да повиши емисиите на CO2 от енергийния сектор до рекордни нива през 2022 г.

ВЕИ се разширяват бързо, но недостатъчно да задоволят стабилното възстановяване на световното търсене на електроенергия през настоящата година, което резултира в рязко покачване на използването на електроенергия от въглища и рискува да повиши въглеродните емисии от електроенергийния сектор до рекордни нива през следващата година.
След 1% спад през 2020 г. поради влиянието на пандемията с Covid-19, глобалното търсене на електроенергия ще се повиши с около 5% през 2021 г. и 4% през 2022 г. – задвижвано от глобалното икономическо възстановяване – според последното издание на шестмесечния доклад на МЕА Electricity Market Report. Основната част от този ръст се очаква да дойде от Азиатско-тихоокеанския регион, основно Китай и Индия.
На базата на сегашното състояние на политиките и икономическите тенденции, електропроизводството от ВЕИ, включително ВЕЦ, вятърни и фотоволтаични инсталации, е в крак с очакванията за силен ръст през следващите години – 8% през 2021 и с над 6% през 2022. Но дори с този ръст, ВЕИ ще бъдат в състояние да посрещнат само около половината от очаквания ръст на търсенето.

Електропроизводството от органични горива се очаква да покрива около 45% от допълнителното търсене през 2021 г. и 40% през 2022 г., а ядрената енергия – останалия дял. В резултат на това въглеродните емисии от електроенергийния сектор – които последователно спаднаха през 2019 г. и 2020 г. – се прогнозира да нараснат с 3.5% през 2021 г.  и с 2.5% през 2022, което ще ги постави точката на абсолютния рекорд.
Ръстът на ВЕИ успя да надмине търсенето само през посочените две години: 2019  и 2020. Но това се дължеше основно на изключително забавеното и намаляващо търсене, тоест, надмощието на ръста на ВЕИ над останалите енергийни източници все още не може да се нарече „новото нормално“.
В пътната карта, начертана от последния документ на МЕА Roadmap to Net Zero by 2050, почти три четвърти от глобалното намаление на емисиите между 2020 и 2025 се случва в електроенергийния сектор. За да се постигне този спад, е необходимо намаляване на въглищното електропроизводство с повече от 6% годишно.
Напротив, въглищното производство ще се повиши с почти 5% през тази и с още 3% през следващата година, потенциално достигайки историческия си връх. Производството на електроенергия от природен газ, което спадна с 2% през 2020 г., ще се повиши с 1% през 2021 г. и почти 2% през 2022 г. То изостава от ръста на въглищното производство, тъй като играе незначителна роля в Тихоокеанска Азия и среща силна конкуренция от страна на ВЕИ в Европа и Северна Америка.
От последния доклад на МЕА Electricity Market Report през декември 2020, екстремно застудяване, затопляне и климатични бедствия предзвикаха сериозни ограничения и прекъсвания на снабдяването  в електроенергийните системи по света – от САЩ и Мексико до Китай и Ирак.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: