Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияДа свържем точките: инвестиции в разпределителна мрежа за задвижване на енергийния преход

Върни се назад

Назад

Да свържем точките: инвестиции в разпределителна мрежа за задвижване на енергийния преход

Да свържем точките: инвестиции в разпределителна мрежа за задвижване на енергийния преход

Подготовката на електроенергийната мрежа за прехода ще създаде 500,000 работни места

Разпределителните мрежи са гръбнакът на цифровия и енергийния преход, тъй като осигуряват непрекъснат и надежден поток на електроенергия, интегрират по-голямата част от възобновяемите енергийни източници и позволяват създаването на нови услуги за потребителите. Но за да бъде подходяща за целта във все по-декарбонизирана, децентрализирана и дигитализирана енергийна система, има спешна нужда от увеличаване на инвестициите в разпределителните мрежи на Европа. Европейските разпределителни мрежи ще се нуждаят от инвестиции в размер на 375-425 милиарда евро до 2030 г. Това е основният извод от забележително проучване, проведено от Eurelectric и E.DSO.

Първо по рода си проучване, проведено от Monitor Deloitte на базата на подробни емпирични данни от 10 европейски държави, разкрива необходимост от увеличаване на инвестициите в мрежата с 50-70% през следващите десет години в сравнение с предходното десетилетие. В същото време той подчертава редица забележителни ползи за обществото, които идват с навременната модернизация на електрическата инфраструктура на континента.

Ключови двигатели на инвестициите: възобновяеми източници, електрификация и замяната на остарели активи

Значителна част от инвестиционните нужди се движат от продължаващия енергиен преход: разширения и замествания, свързани с интегрирането на променливи възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия, 70% от които ще бъдат присъединени на ниво разпределение, както и с прогресивната електрификация на индустрия, транспорт и сгради. Най-големият инвестиционен двигател обаче е модернизацията на инфраструктурата поради естественото изхабяване. Проучването установява, че приблизително една трета от мрежите на ЕС вече са на възраст над 40 години. Този дял вероятно ще надхвърли 50% до 2030 г.

Ограничено въздействие върху цената и ползи за обществото

Въпреки средните годишни инвестиционни нужди от 34-39 милиарда евро, което представлява 50-70% увеличение на изразходваната сума през 2019 г., въздействието върху цените на електроенергията и тарифите на мрежата вероятно ще бъде умерено, ако политиците и регулаторите предоставят правилните рамкови условия и интелигентен тарифен дизайн. Освен това, ползите за обществото във връзка с устойчивостта, икономиите и конкурентоспособността, породени от тази трансформация, ще превъзхождат икономическите въздействия: ЕС може да спести над 175 милиарда евро от внос на изкопаеми горива годишно и в крайна сметка да намали средните разходи за електроенергия с между 28 и 37 милиарда евро в дългосрочен план. Освен това проучването показва, че около 90% от инвестициите или 30-35 милиарда евро годишни приходи могат да бъдат уловени от производители и доставчици на услуги от ЕС, което ще допринесе за икономическото възстановяване след пандемия. Като цяло инвестициите в разпределителните мрежи ще поддържат 440-620 хиляди качествени и местни работни места годишно в ЕС27 и Обединеното кралство.

След публикуването на проучването Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric, каза: „Инвестиции в мрежата са спешно необходими за енергийния преход и притежават огромен потенциал за създаване на работни места. С правилните рамкови условия можем да превърнем 2020-те в десетилетие на разпределителните мрежи. Призоваваме политиците да подобрят инвестиционните рамки и тарифния дизайн, да улеснят достъпа до фондове на ЕС и да ускорят процесите на разрешаване и предоставяне на разрешения. Кристиан Бухел, председател на E.DSO и директор за територии, клиенти и Европа в Enedis, заключи: „Ние притежаваме ноу-хау и технологии, за да подобрим прехода на енергийната система. Независимо от това, ние се нуждаем от лица, вземащи решения, политически органи, граждани, регулатори, финансови институции и неправителствени организации, за да разберат колко важно е да се постигне изискваното високо ниво на качествени инвестиции, което можем да гарантираме”.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: