Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияДве седмици за обсъждане на териториалните планове за справедлив преход

Върни се назад

Назад

Две седмици за обсъждане на териториалните планове за справедлив преход

Две седмици за обсъждане на териториалните планове за справедлив преход

Министерството на енергетиката публикува днес за обществено обсъждане териториалните планове за справедлив преход за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник.

В съобщението се посочва, че съгласно Регламент (ЕС) 2021/1056 на Европейския парламент и на Съвета oт 24 юни 2021 година за създаване на Фонда за справедлив преход (ФСП) цел на ФСП е да се смекчат неблагоприятните последици от климатичния преход чрез подпомагане за най-засегнатите територии и работници и да се насърчи балансиран социално-икономически преход като се предоставя целева финансова подкрепа.

Необходимо условие за отключване на средствата по ФСП (1,178 млн. евро за България, от които 505 млн. евро от Многогодишната финансова рамка и 673 млн. евро от Инструмента „Следващо поколение ЕС“) е разработването на териториални планове за справедлив преход (ТПСП) с хоризонт до 2030 г. съгласно член 11 от Регламента. Тези планове касаят териториите от ниво NUTS3 (области), които ще са най-потърпевши от въглищния преход в следващите години.

В плановете трябва да бъдат посочени и начини за най-ефективно преодоляване на социалните, икономическите и екологичните предизвикателства в конкретните региони. Плановете се разработват на базата на изискванията на Фонда за справедлив преход при предварително зададена бланка.

Представени са проектите на териториални планове за справедлив преход на допустимите за България региони на ниво NUTS3 – Стара Загора (и прилежащи общини), Кюстендил и Перник. Плановете се публикуват в съответствие с принципа за партньорство за коментари и реакции от всички заинтересовани страни. Коментари, мнения и препоръки по предложените проекти могат да се изпращат в законоустановения срок на имейл адрес: e-energy@me.government.bg.

Срокът, определен за обществено обсъждане е 14 календарни дни – до 16 август 2022 г.

Документите са налични на страницата strategy.bg.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: