Начало НовиниАнализиСъбитияДискусия „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените“

Върни се назад

Назад

Дискусия „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените“

Дискусия „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените“

(Актуализирана на 04.12.2022 г. – добавени презентации)

Високите цени на енергията поставят все повече граждани на Европа в  риск от енергийна бедност. Около 7% от населението на ЕС не е имало достъп до адекватно отопление през 2021 г. България е сред най- засегнатите държави – през 2020 г. над една пета от българите са имали просрочени задължения за комунални услуги, а 27.5% от анкетираните домакинства не са били в състояние да поддържат дома си достатъчно топъл. Тази стойност е 3.5 пъти по-висока от средната за ЕС. По данни на Евростат за 2021 г., 30% от българите не успяват да покрият разходите си за отопление.

Предстои приемането на дефиниция за енергийна бедност, както и на решителни мерки за справянето с нея. Страната трябва да изпълни този ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината. За намирането на консенсус е необходим честен разговор между заинтересуваните страни, както и политическа воля за решения, влияещи върху живота на над два милиона българи.

Делегацията на българските социалисти в ЕП организира по този повод Дискусия „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените”, която ще се състои на 1 декември 2022 г., от 9.00 часа в Sofia Event Center (Mall Paradise, бул. „Черни връх“ № 100, ет. 3).

Събитието е част от кампанията на Групата на социалистите и демократите в ЕП “Bring the bills down”, включваща предложения за 15 конкретни мерки и 100 млрд. евро Зимен пакет за солидарност за гражданите и бизнеса на страните-членки.

В първия панел участието си са потвърдили заместник министър- председателят по управление на европейските средства – г-н Атанас Пеканов, заместник-министърът на труда и социалната политика – г-жа Надя Клисурска, председателите на Комисиите по енергетика и по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание – г-н Делян Добрев и г-н Георги Гьоков, омбудсманът на Република България – г-жа Диана Ковачева.

Във втория панел ще дебатират министърът на земеделието – г-н Явор Гечев, председателят на КЕВР – г-н Иван Иванов, г-жа Цветелина Пенкова – член на ЕП, президентът на КТ „Подкрепа“ – инж. Димитър Манолов, президентът на КНСБ – г-н Пламен Димитров, изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ – г-н Драгомир Цанев, изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници” – г-н Калин Славов.

Презентация на работата на Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност към МС и на готвената дефиниция ще направи д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН. Ще бъде представено и социологическо проучване, проведено за събитието от Изследователски център Тренд.

Разговорът ще бъде модериран от председателя на УС на Института за енергиен мениджмънт – г-н Славчо Нейков.

Дискусията ще се проведе изцяло на български език. Не се предвижда превод. За потвърждение за Вашето участие можете да се свържете с г-жа Ваня Иванова, ivanova@stanishev.eu, тел.: (02) 470 72 82.


ПРОГРАМА

08:30Регистрация

09:00 – 10:30 – Енергийната бедност и ангажиментите на държавата

Сергей Станишев, член на ЕП

Димитър Ганев, Изследователски център „Тренд“

Д-р Теодора Пенева, Институт за икономически изследвания при БАН

Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства

Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика

Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика

Георги Гьоков, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика

Диана Ковачева, омбудсман на Република България

Модератор: Славчо Нейков

10:30 – 11:00 – Кафе пауза

11:00 – 13:00 – Цени и енергийна ефективност

Явор Гечев, министър на земеделието Иван Иванов, председател на КЕВР Цветелина Пенкова, член на ЕП

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“

Пламен Димитров, президент на КНСБ

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“

Калин Славов, изп. директор на Асоциация “Прозрачност без граници”

Модератор: Славчо Нейков


Можете да свалите презентациите от събитието, както и заключенията на модератора, от линковете по-долу.

1. Социологическо проучване ТРЕНД

2. Презентация на д-р Теодора Пенева

3. Презентация на г-жа Надя Клисурска

4. Презентация на г-н Калин Савов

5. Заключения на модератора

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: