Начало НовиниАнализиСъбитияЕвродепутатите се споразумяха за включване на мерките от REPowerEU в националните ПВУ

Върни се назад

Назад

Евродепутатите се споразумяха за включване на мерките от REPowerEU в националните ПВУ

Евродепутатите се споразумяха за включване на мерките от REPowerEU в националните ПВУ

Членовете на ЕП се споразумяха за включването на мерките от REPowerEU в националните планове за възстановяване, за да се подкрепи независимостта от руските изкопаеми горива и да се ускори преходът към Зелена икономика.

Съгласно текста, приет на пленарното заседание в четвъртък с 471 гласа „за“, 90 гласа „против“ и 53 гласа „въздържал се“, страните от ЕС, които представят изменен план за възстановяване и устойчивост след влизането в сила на това предложение, ще бъдат задължени да включат мерки за пестене на енергия, производство на чиста енергия и диверсификация на енергийните доставки, както е предвидено в плана REPowerEU на ЕС.

Увеличаване на независимостта и борба с енергийната бедност

Членовете на ЕП внесоха изменения в първоначалното предложение на ЕК, за да насочат по-добре мерките, заложени в главите на REPowerEU, към намаляване на енергийната уязвимост в ЕС. Новите правила ще обхващат мерки, които започват от 1 февруари 2022 г. нататък.

Мерките, включени в главите на REPowerEU, следва да дават приоритет на инвестициите за справяне с енергийната бедност за уязвимите домакинства, МСП и микропредприятията.

Финансиране

Членовете на ЕП поставят като искане допълнителните 20 млрд. евро безвъзмездни средства, предложени от ЕК, да бъдат получени от по-ранно провеждане на търгове за национални квоти за емисии в рамките на системата на ЕС за търговия с емисии, вместо да се използват квоти от резерва за стабилност на пазара на ЕС. Също така ЕК следва да определи допълнителни източници на средства, които да допълнят финансирането на действията по REPowerEU, включително като позволи гъвкавост при използването на неизразходваните средства, по-специално остатъците от бюджетния цикъл за периода 2014-2020 г.

Тези допълнителни безвъзмездни средства ще бъдат разпределени между държавите членки, като се вземат предвид степента на тяхната енергийна зависимост, нарастването на свързаните с енергията разходи за домакинствата и делът на изкопаемите горива в брутното вътрешно потребление на енергия.

При прилагането на новите мерки държавите членки следва да вземат предвид приноса на регионалните власти, неправителствените организации и социалните партньори.

Източник : ЕП

Видео: Press conference by Roberta METSOLA, EP President, Eider GARDIAZABAL RUBIAL, Siegfried MUREŞAN and Dragoş PÎSLARU

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: