Начало НовиниАнализиСъбитияЕвропейската комисия дава ясен приоритет на мрежите в дневния ред на ЕС

Върни се назад

Назад

Европейската комисия дава ясен приоритет на мрежите в дневния ред на ЕС

Европейската комисия дава ясен приоритет на мрежите в дневния ред на ЕС

В четвъртък, 7 септември 2023, бе проведен Първият форум на високо равнище за електроенергийните мрежи. Домакин бе Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E) под патронажа на Европейската комисия.

Форумът има за цел да ускори развитието на електроенергийните мрежи в целия ЕС, като обедини лидерите в електроенергийната индустрия, създателите на политики и новаторите в бранша. За да се изпълни плана REPowerEU за прекратяване на вноса на руски изкопаеми горива и наскоро договорената амбиция за постигане на дял от 45 % енергия от възобновяеми източници до 2030 г., Европа се нуждае от модернизирани мрежи и укрепена енергийна инфраструктура. Това е от ключово значение за изпълнението на Европейския зелен пакт.

Събитието събра повече от 200 участници, включително испанското председателство на Съвета на Европейския съюз, държавите членки, заинтересованите страни от електроенергийния сектор, Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER) и Международната агенция по енергетика (МАЕ).

„Няма зелено бъдеще за Европа без модернизирана електрическа мрежа“

заяви комисарят по енергетиката, г-жа Кадри Симсън, в публикация от по-рано тази седмица във Financial Times. Това резонира като ясно приоритизиране на електроенергийната инфраструктура в дневния ред на Комисията, под ръководството на изпълнителния вицепрезидент г-н Марош Шефчович, който пое мандата да „координира енергийния преход, включително чрез надграждане на мрежовата инфраструктура“.

Преди форума комисар Симсон също заяви:

„Европейската електроенергийна мрежа е една от най-големите в света и е ключов фактор за прехода на Европа към чиста енергия. Европа ще гарантира своята енергийна сигурност и ще изпълни амбициите си в областта на климата, само ако енергийната ни инфраструктура се разшири и развие, за да бъде пригодена за декарбонизирана енергийна система. Европейските мрежи, обаче, понастоящем са изправени пред редица предизвикателства, свързани с издаването на разрешения, претоварването на мрежата и достъпа до финансиране. Форумът „Бъдещето на мрежите“ е навременна възможност за водещите индустрии и заинтересованите страни да изразят мнението си и да се включат в текущата политическа дискусия на равнище ЕС.“

Участниците във форума бяха поканени да споделят своите гледни точки и да идентифицират конкретни препоръки в четири ключови области за разгръщане на потенциала на електрическите мрежи в енергийния преход:

  • Как да осигурим необходимите инвестиции за устойчива на бъдещето мрежова инфраструктура, за да се даде възможност за декарбонизирана икономика?
  • Как регулирането може най-добре да стимулира ефективното разгръщане на капацитета на мрежата?
  • Хора и доставки: От какви производствени и квалифицирани ресурси се нуждае Европа, за да ускори разгръщането на мрежата и нейната цифрова трансформация?
  • Съвместна работа: Как можем да осигурим най-доброто ниво на ангажираност на заинтересованите страни, за да ускорим разрешителните процедури и реализирането на проектите?

Президентът на Eurelectric и главен изпълнителен директор на E.ON, Леонхард Бирнбаум, беше поканен да представи своята гледна точка за най-добрия начин за стимулиране на ефективното разгръщане на капацитета на мрежата. В това отношение той призова за нов смел политически проект – Сделка за европейската енергийна инфраструктура. Той подчерта, че по-високи CapEx и OpEx могат да бъдат възможни само при конкурентна възвръщаемост, съобразена с капиталовия пазар. Поради това, той призовава политиците за модерен европейски мандат за националните регулатори чрез следните конкретни мерки:

  • Задължително постигане на съответствие с целите на енергийната политика, напр. в националните енергийни и климатични планове (NECP)
  • Премахване на бариерите както за разширяване на капацитета, така и за цифровизация на мрежите чрез пълно признаване на CapEx и гъвкавост за OpEx
  • Изпреварващи инвестиции, но с яснота относно нормативното им третиране
  • Международно конкурентна възвръщаемост на капиталовите разходи
  • Обособено финансиране от ЕС за операторите на разпределителни системи (ОРС) в следващото Multiannual Financial Funding (MFF).

В заключителните бележки Европейската комисия очерта нуждата и основните направления на План за действие за мрежата. Детайлите ще бъдат уточнявани допълнително, а изводите от форума се очаква да насочат накъде е необходимостта от действие. Комисар Симсон също подчерта непрекъснатия диалог с енергийния сектор и се ангажира да поддържа политическия импулс.

По-рано тази седмица, на 5 септември, Eurelectric публикува доклада си за капацитета на мрежата Power System of the Future: the keys to delivering capacity on the distribution grid – първата публикация от серията документи за електроенергийната система, която ще завърши със задълбоченото проучване Grid Study, чието представяне ще е на среща на върха на Eurelectric през май 2024 г. Докладът препоръчва на законодателите да възприемат изпреварващ подход за осигуряване на устойчиви на бъдещите предизвикателства електрически мрежи в рамките на проектираната в момента реформа на електроенергийния пазарен модел, а именно – стимулиране на изпреварващи инвестиции, по-дългосрочно планиране на мрежата, цифровизация, гъвкавост и по-напреднал обмен на данни. Повече за доклада вижте тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: