Начало НовиниАнализиСъбитияEFET изрази притеснения относно споразумението между България и Турция за газ

Върни се назад

Назад

EFET изрази притеснения относно споразумението между България и Турция за газ

EFET изрази притеснения относно споразумението между България и Турция за газ

Европейската федерация на търговците на енергия (EFET) изрази загриженост за потенциална дискриминация на потребителите на газ след сключване на 13-годишното споразумение между България и Турция за достъп до турската газопреносна мрежа, съобщи ICIS.

В писмо, адресирано до Европейската комисия и българския държавен доставчик „Булгаргаз“, с което ICIS e запознат, EFET заявява, че условията на сделката между „Булгаргаз“ и вертикално интегрираната турска газова компания BOTAS ще предложат „неоптимални пазарни условия“ на други лицензирани търговци на газ.

На 3 януари Булгаргаз подписа споразумение за достъп до турската газопреносна мрежа или до терминалите за втечнен природен газ, които изцяло или частично се управляват от BOTAS и за внос на обеми до 1,5 млрд. куб. м. годишно.

Пълните условия на споразумението не бяха оповестени, но EFET се опасява, че само „Булгаргаз“ ще има достъп до обеми, добивани в Турция, което ще попречи на други дружества, работещи в региона, да навлязат на турския пазар.

Опасения на EFET

EFET изрази и няколко други основни опасения, свързани с:

  • липсата на споразумение за междусистемна връзка между България и Турция за точката на междусистемна връзка Странджа 1-Малкочлар, откъдето се очаква да се изнася газ от Турция за България;
  • липсата на прозрачност при обмена на информация между BOTAS и българския оператор на газопреносната система „Булгартрансгаз“;
  • липса на процедури и правила за експлоатация, които BOTAS и „Булгартрансгаз“ би трябвало да са съгласували по общ начин;
  • закъсненията на BOTAS при въвеждането на ключови технически протоколи, необходими за правилното функциониране на потоците, включително въвеждането на комуникационния протокол Edig@as за обмен на данни, предлагането на прекъсваеми капацитети на граничната точка Странджа 1-Малкоклар, въвеждането на цикли на реноминиране, използването на енергийни единици и предефинирането на газовия ден в Турция, за да се улесни разпределението на капацитета и номинациите на границата.

Преглед на пазара

Изключителното право на „Булгаргаз“ за достъп до терминалите в Турция е пример за държавна помощ и противоречи на пазарните принципи, заявиха няколко източника пред ICIS.

Един от източниците задава въпроса „защо на други компании не е било позволено да сключат подобни сделки или поне да позволят турската инфраструктура да бъде отворена за всички участници“.

Източниците заявиха, че „Булгартрансгаз“ и BOTAS трябва да подпишат споразумение за взаимно свързване, за да позволят трансгранични потоци в граничната точка Странджа 1-Малкочлар.

Втори участник на пазара заяви, че липсата на прозрачност по отношение на подобно споразумение е изключително обезпокоителна: „Защо, по дяволите, ще подпишеш дългосрочно споразумение и няма да кажеш на света, че имаш всички разпоредби и мрежа?“

Граничният пункт не се използва от януари 2020 г., тъй като турските обеми бяха пренасочени към наскоро пуснатия в експлоатация тръбопровод TurkStream2 с капацитет 15,8 млрд. куб. м годишно.

Трети източник заяви, че Европейската комисия може да разгледа сделката между „Булгаргаз“ и „Боташ“ и да постанови, че тя нарушава пазарните принципи.

„Разрешаването само на двама играчи да използват една мрежа е в разрез с правилата на свободния пазар в ЕС“, каза същият източник.

BOTAS

BOTAS работи в изолация от европейската мрежа, тъй като трансграничната търговия със съседна България или Гърция е много ограничена.

В края на май търговците съобщиха за възможен внос на газ, доставян като втечнен природен газ през един от турските терминали, но информацията така и не беше официално потвърдена от BOTAS или „Булгартрансгаз“.

Наскоро обаче Русия заяви, че ще се стреми да създаде хъб в Турция.

Турски източници твърдят, че BOTAS може да закупи количества от Русия и да ги продаде на Европа.

Газът може да бъде внесен или като тръбопроводен газ, или като втечнен природен газ в Турция, която трябва да пусне в експлоатация петия си терминал за втечнен природен газ на 22 януари, когато ще бъде пусната в експлоатация плаващата инсталация за съхранение и регазификация на 180 000 куб. м. “ Vasant „.

Източник: Bulgaria-Turkey gas deal may break market principles – EFET, ICIS

Контекст

На 3 януари 2023 г. в присъствието на министрите на енергетиката на България и Турция Росен Христов и Фатих Дьонмез в Министерския съвет бе подписано споразумение, чрез което „Булгаргаз“ ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания Боташ. В допълнение към газопроводите, това са и пет терминала за втечнен природен газ, с които разполага турската компания.

Споразумението е със срок 13 години. То осигурява възможност за трансфер на 1.5 млрд. куб. м. газ годишно между двете държави през този период.

Днешното подписване на документа е първа крачка от едно дългогодишно ползотворно сътрудничество, което ще даде възможност страната ни да купува природен газ от всички световни производители„, отбеляза българският министър на енергетиката Росен Христов. По неговите думи, така двете държави решават съвместно проблема със сигурността на газовите доставки, сериозно нарушена вследствие на военните действия в Украйна. „Тази стъпка има огромно значение не само за България, но и за цяла Европа„, подчерта още енергийният министър.

„Буквално три седмици, след като президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган договориха мащабно сътрудничество между нашите две държави, ние успяхме да превърнем тяхната инициатива в практическо решение, което дава възможност за взаимно изгодно развитие в сферата на енергетиката“, допълни министър Христов.

По думите на неговия колега от турска страна Фатих Дьонмез преносът на природен газ, станал възможен благодарение на подписаното споразумение, има ключова роля за сигурно и надеждно снабдяване с природен газ за целия регион. Министър Дьонмез изрази своята увереност, че това сътрудничество ще продължи да се задълбочава в интерес на потребителите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: