Начало НовиниАнализиСъбитияЕИБ отпуска 200 млн. евро на Iren Group (Италия) за укрепване на електроенергийната инфраструктура

Върни се назад

Назад

ЕИБ отпуска 200 млн. евро на Iren Group (Италия) за укрепване на електроенергийната инфраструктура

ЕИБ отпуска 200 млн. евро на Iren Group (Италия) за укрепване на електроенергийната инфраструктура

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Iren Group подписаха споразумение за финансиране на стойност 200 млн. евро в подкрепа на развитието и модернизацията на електроенергийната инфраструктура в италианския общините Парма, Торино и Верчели.
Основните операции, финансирани със средства, предоставени от ЕИБ, се отнасят до поддръжката, обновяването и развитието на съществуващите разпределителни съоръжения, инсталирането на нови интелигентни електромери и изграждането на подземни електрически подстанции, които да издържат по-добре на екстремни горещини. Инвестициите имат за цел да повишат ефективността и устойчивостта на електроенергийната мрежа на екстремни явления, свързани с изменението на климата, да насърчат електрификацията на търсенето на енергия и цифровизацията на услугите.
Проектът ще спомогне за постигането на националните цели на Италия в областта на енергетиката и климата, както и на целите на REPowerEU, за които ЕИБ е заделила допълнително финансиране в размер на 45 млрд. евро до 2027 г.


Iren е водеща компания в Северозападна Италия в областта на електроенергетиката, газоснабдяването, топлоснабдяването и енергийната ефективност, както и в управлението на интегрирани, екологични и технологични водни услуги. Групата работи за поставяне на регионите на пътя на устойчивия растеж, като действа като ключов партньор на общностите и публичния сектор в проекти за развитие и усъвършенстване. Имайки предвид тези цели, през 2021 г. тя одобри най-амбициозния десетгодишен стратегически план в своята история. Актуализацията му от март 2023 г. включва инвестиции в размер на 10,5 млрд. евро до 2030 г., като се основава на три ключови стълба: зелен преход, местни връзки и качество на услугите.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: