Начало НовиниАнализиСъбитияЕИБ отпуска 75 млн. евро в подкрепа на устойчивото отопление в Чехия

Върни се назад

Назад

ЕИБ отпуска 75 млн. евро в подкрепа на устойчивото отопление в Чехия

ЕИБ отпуска 75 млн. евро в подкрепа на устойчивото отопление в Чехия

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение с Teplarny Brno за заем в размер на 75 млн. евро за съфинансиране на модернизацията на системата за производство и разпределение на топлинна енергия в град Бърно, Чехия. Проектът включва изграждане на комбиниран топлофикационен блок на биомаса, захранван с дървесен чипс, който ще допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове и замърсяването на околната среда.

Teplarny Brno е компания за комунални услуги, която произвежда и доставя топлинна енергия за град Бърно, както и електричество за националната мрежа. В допълнение към изграждането на инсталация за биомаса, компанията ще използва финансирането от ЕИБ за модернизация на 5 км тръбопроводи и изграждане на 5,5 км нови, както и за модернизация на 16 трансферни станции и изграждане на 105 нови. Модернизираната инфраструктура ще намали загубите в мрежата и ще позволи присъединяването на нови клиенти към мрежата.

Подписаният 15-годишен заем ще подпомогне постепенното преустановяване на използването на газ за отопление във втория по големина град в Чешката република. Освен това ще помогне на страната да постигне целите на своя Национален план за енергетиката и климата. Модернизацията на мрежи с цел ограничаване на загубите по пренос на енергия и включване на повече производство на енергия от възобновяеми източници е ключов приоритет за ЕИБ.

Финансирането ще бъде от полза за по-слабо развит регион на ЕС по отношение на БВП на глава от населението, като подкрепя политическия приоритет на ЕИБ за насърчаване на справедлив растеж и териториално сближаване в нашия Съюз. Проектът е и част от приноса на ЕИБ към плана REPowerEU за премахване на зависимостта на Европа от изкопаеми горива.

През 2022 г. ЕИБ подписа договори за ново финансиране на проекти в Чешката република на стойност 1,85 млрд. евро.

Източник: ЕИБ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: