Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияЕИБ отпуска 75 млн. евро в подкрепа на устойчивото отопление в Чехия

Върни се назад

Назад

ЕИБ отпуска 75 млн. евро в подкрепа на устойчивото отопление в Чехия

ЕИБ отпуска 75 млн. евро в подкрепа на устойчивото отопление в Чехия

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение с Teplarny Brno за заем в размер на 75 млн. евро за съфинансиране на модернизацията на системата за производство и разпределение на топлинна енергия в град Бърно, Чехия. Проектът включва изграждане на комбиниран топлофикационен блок на биомаса, захранван с дървесен чипс, който ще допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове и замърсяването на околната среда.

Teplarny Brno е компания за комунални услуги, която произвежда и доставя топлинна енергия за град Бърно, както и електричество за националната мрежа. В допълнение към изграждането на инсталация за биомаса, компанията ще използва финансирането от ЕИБ за модернизация на 5 км тръбопроводи и изграждане на 5,5 км нови, както и за модернизация на 16 трансферни станции и изграждане на 105 нови. Модернизираната инфраструктура ще намали загубите в мрежата и ще позволи присъединяването на нови клиенти към мрежата.

Подписаният 15-годишен заем ще подпомогне постепенното преустановяване на използването на газ за отопление във втория по големина град в Чешката република. Освен това ще помогне на страната да постигне целите на своя Национален план за енергетиката и климата. Модернизацията на мрежи с цел ограничаване на загубите по пренос на енергия и включване на повече производство на енергия от възобновяеми източници е ключов приоритет за ЕИБ.

Финансирането ще бъде от полза за по-слабо развит регион на ЕС по отношение на БВП на глава от населението, като подкрепя политическия приоритет на ЕИБ за насърчаване на справедлив растеж и териториално сближаване в нашия Съюз. Проектът е и част от приноса на ЕИБ към плана REPowerEU за премахване на зависимостта на Европа от изкопаеми горива.

През 2022 г. ЕИБ подписа договори за ново финансиране на проекти в Чешката република на стойност 1,85 млрд. евро.

Източник: ЕИБ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: