Начало НовиниАнализиСъбитияЕИБ отпусна финансиране за разпределителна мрежа в Полша

Върни се назад

Назад

ЕИБ отпусна финансиране за разпределителна мрежа в Полша

ЕИБ отпусна финансиране за разпределителна мрежа в Полша

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е одобрила общо финансиране в размер на 2 млрд. злоти за реконструкция и модернизация на електроразпределителната мрежа на ENEA S.A. в Западна Полша. Първият транш за 1 млрд. злоти беше подписан през декември 2023 г., а вторият за същата сума беше подписан на 25 януари 2024.

Очаква се финансираните инвестиции да повишат надеждността и сигурността на доставките на електроенергия в Полша, да улеснят интегрирането на възобновяемите енергийни източници и да отговорят на нарастващото търсене, дължащо се на ръста на населението и постепенната електрификация на икономиката. Пряк бенефициент на финансирането ще бъде ENEA Operator Sp. z o.o., дружество от групата ENEA, което отговаря за експлоатацията на разпределителната мрежа.

Проектът обхваща работа до голяма степен инфраструктурата за разпределение на електроенергия предимно на средно и ниско напрежение, включително инсталиране на нови или реконструиране на въздушни линии и подземни кабели, свързване на нови клиенти и възобновяеми енергийни източници и добавяне на интелигентни измервателни уреди.

Всички инвестиции ще бъдат насочени към приоритетни за сближаването региони в Западна Полша, в четирите провинции: Великополска, Западнопоморска, Любушка и Куявско-Поморска.

Източник: ЕИБ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: