Начало НовиниАнализиСъбитияЕК и МАЕ очертават ключови действия за спестяване на енергия

Върни се назад

Назад

ЕК и МАЕ очертават ключови действия за спестяване на енергия

ЕК и МАЕ очертават ключови действия за спестяване на енергия

Международната енергийна агенция и Европейската комисия очертаха редица прости стъпки, които хората могат да предприемат, за да намалят потреблението на енергия и да спестят пари, и това ще спести достатъчно петрол за напълване на 120 танкера и достатъчно природен газ за отопление на почти 20 милиона домове, ако идеите бъдат възприети и приложени от всички граждани на ЕС.

Тези действия, предназначени да помогнат на Украйна чрез намаляване на зависимостта на ЕС от руското гориво, както и да намалят емисиите на парникови газове, бяха представени и обсъдени от изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол и генералния директор на Европейската комисия по енергетиката Йоргенсен по време на предавано на живо виртуално събитие на 21 април с множество правителствени представители и гражданското общество.

Хората от цяла Европа помогнаха на Украйна, като правеха дарения или помагаха директно на бежанци и мнозина биха искали да направят повече. Повечето домакинства също изпитват тежестта на по-високите сметки за енергия поради енергийната криза, изострена от войната. Използването на по-малко енергия е не само незабавен начин за гражданите на ЕС да намалят сметките си, но също така подкрепя Украйна, като намалява нуждата от руски петрол и газ, като по този начин помага за намаляване на потоците от приходи, финансиращи инвазията.

Действията в плана се основават на скорошния план от 10 точки на МАЕ за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руския природен газ и план от 10 точки за намаляване на използването на петрол. Последният план – Playing my part: How to save money, reduce reliance on Russian energy, support Ukraine and help the planet – показва как местните и националните правителства могат да работят с гражданите, за да отключат още повече спестявания. Като се следват всички препоръки в плана, типичното домакинство в ЕС би могло да спести средно близо 500 евро годишно, въпреки че сумите ще варират в зависимост от размера на домакинството, местоположението и достъпа до обществен транспорт. Ако всички граждани на ЕС следват препоръките у дома и на работното си място, това ще спести 220 милиона барела петрол годишно и около 17 милиарда кубически метра природен газ.

Генералният директор Йоргенсен каза:

Енергийната ефективност има потенциала да бъде най-важната политическа инициатива за намаляване на зависимостта ни от руския внос и за отговор на настоящите предизвикателства на енергийния пазар, както чрез краткосрочни икономии на енергия, така и чрез дългосрочни мерки за енергийна ефективност. Енергийната ефективност е област, в която всеки може да направи разлика. Това също има потенциал да осигури значителни спестявания на отделните потребители в този момент на високи цени на енергията на едро.

Препоръчителните стъпки включват намаляване на отоплението и използване на по-малко климатици, работа от вкъщи, когато е възможно, за да се избегне пътуването до работното място, и споделяне на коли или пътуване с обществен транспорт, когато има такива възможности.

Работодателите трябва да играят роля за насърчаване на дистанционната работа и пътуванията с влак вместо полети на къси разстояния.

Правителствата могат да играят роля, като предоставят финансови стимули чрез намаляване на тарифите за влаковете, автобусите и микромобилността и подкрепата за инсталирането на слънчеви панели, подобряването на изолацията на дома и преминаването към други горива за отопление.

Според констатациите на плана, намаляването на термостата само с 1 °C би спестило около 7% от енергията, използвана за отопление, докато настройването на климатик с 1 °C по-топло може да намали количеството използвана електроенергия с до 10%. При средно еднопосочно пътуване с кола в ЕС от 15 километра, работата вкъщи три дни в седмицата може да намали сметките за гориво в домакинствата с около 35 евро на месец, дори след като се вземе предвид повишеното потребление на енергия у дома. Тъй като средната кола в ЕС изминава около 13 000 километра годишно, намаляването на скоростта по магистралите с 10 километра в час може да намали сметките за гориво средно с около 60 евро годишно.

Допълнителна информация:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: