Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияЕК и МАЕ очертават ключови действия за спестяване на енергия

Върни се назад

Назад

ЕК и МАЕ очертават ключови действия за спестяване на енергия

ЕК и МАЕ очертават ключови действия за спестяване на енергия

Международната енергийна агенция и Европейската комисия очертаха редица прости стъпки, които хората могат да предприемат, за да намалят потреблението на енергия и да спестят пари, и това ще спести достатъчно петрол за напълване на 120 танкера и достатъчно природен газ за отопление на почти 20 милиона домове, ако идеите бъдат възприети и приложени от всички граждани на ЕС.

Тези действия, предназначени да помогнат на Украйна чрез намаляване на зависимостта на ЕС от руското гориво, както и да намалят емисиите на парникови газове, бяха представени и обсъдени от изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол и генералния директор на Европейската комисия по енергетиката Йоргенсен по време на предавано на живо виртуално събитие на 21 април с множество правителствени представители и гражданското общество.

Хората от цяла Европа помогнаха на Украйна, като правеха дарения или помагаха директно на бежанци и мнозина биха искали да направят повече. Повечето домакинства също изпитват тежестта на по-високите сметки за енергия поради енергийната криза, изострена от войната. Използването на по-малко енергия е не само незабавен начин за гражданите на ЕС да намалят сметките си, но също така подкрепя Украйна, като намалява нуждата от руски петрол и газ, като по този начин помага за намаляване на потоците от приходи, финансиращи инвазията.

Действията в плана се основават на скорошния план от 10 точки на МАЕ за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руския природен газ и план от 10 точки за намаляване на използването на петрол. Последният план – Playing my part: How to save money, reduce reliance on Russian energy, support Ukraine and help the planet – показва как местните и националните правителства могат да работят с гражданите, за да отключат още повече спестявания. Като се следват всички препоръки в плана, типичното домакинство в ЕС би могло да спести средно близо 500 евро годишно, въпреки че сумите ще варират в зависимост от размера на домакинството, местоположението и достъпа до обществен транспорт. Ако всички граждани на ЕС следват препоръките у дома и на работното си място, това ще спести 220 милиона барела петрол годишно и около 17 милиарда кубически метра природен газ.

Генералният директор Йоргенсен каза:

Енергийната ефективност има потенциала да бъде най-важната политическа инициатива за намаляване на зависимостта ни от руския внос и за отговор на настоящите предизвикателства на енергийния пазар, както чрез краткосрочни икономии на енергия, така и чрез дългосрочни мерки за енергийна ефективност. Енергийната ефективност е област, в която всеки може да направи разлика. Това също има потенциал да осигури значителни спестявания на отделните потребители в този момент на високи цени на енергията на едро.

Препоръчителните стъпки включват намаляване на отоплението и използване на по-малко климатици, работа от вкъщи, когато е възможно, за да се избегне пътуването до работното място, и споделяне на коли или пътуване с обществен транспорт, когато има такива възможности.

Работодателите трябва да играят роля за насърчаване на дистанционната работа и пътуванията с влак вместо полети на къси разстояния.

Правителствата могат да играят роля, като предоставят финансови стимули чрез намаляване на тарифите за влаковете, автобусите и микромобилността и подкрепата за инсталирането на слънчеви панели, подобряването на изолацията на дома и преминаването към други горива за отопление.

Според констатациите на плана, намаляването на термостата само с 1 °C би спестило около 7% от енергията, използвана за отопление, докато настройването на климатик с 1 °C по-топло може да намали количеството използвана електроенергия с до 10%. При средно еднопосочно пътуване с кола в ЕС от 15 километра, работата вкъщи три дни в седмицата може да намали сметките за гориво в домакинствата с около 35 евро на месец, дори след като се вземе предвид повишеното потребление на енергия у дома. Тъй като средната кола в ЕС изминава около 13 000 километра годишно, намаляването на скоростта по магистралите с 10 километра в час може да намали сметките за гориво средно с около 60 евро годишно.

Допълнителна информация:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: