Начало НовиниАнализиСъбитияЕК одобри изменения на полската схема за закриването на въглищни мини

Върни се назад

Назад

ЕК одобри изменения на полската схема за закриването на въглищни мини

ЕК одобри изменения на полската схема за закриването на въглищни мини

Съгласно правилата на ЕС за държавните помощи Европейската комисия одобри промени в полска схема за подпомагане на закриването на неконкурентоспособни въглищни мини. Първоначално схемата беше одобрена от EK през ноември 2016 г. (SA.41161), след което изменения бяха одобрени през февруари 2018 г. (SA.46891) и през юли 2019 г. (SA.52832), а срокът и на действие изтича в края на 2023 г. От 2019 г. насам целта на схемата е ограничена до покриване само на извънредните социални и екологични разходи, произтичащи от закриването на неконкурентоспособни въглищни мини, които са преустановили дейността си до края на 2018 г., като например разходите за социални помощи или ранно пенсиониране, или разходите, направени за безопасност или за извеждане от експлоатация и възстановяване на обекта.

Измененията на тази схема, които бяха одобрени на 5 май 2023, включват:

  • удължаване на срока на действие на схемата до края на 2027 г.;
  • увеличение на бюджета с 1 милиард евро (5 милиарда злоти) за покриване на извънредни разходи, с което общият бюджет ще достигне 3,7 милиарда евро (17 милиарда злоти);
  • включване на две допълнителни мини, които са спрели производството на въглища през 2020 г. (Ruch Jastrzębie III) и 2021 г. (Ruch Pokój II).

ЕК оцени изменената схема съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, и по-специално Решение 2010/787/ЕС на Съвета относно държавните помощи за улесняване на закриването на неконкурентоспособни въглищни мини. ЕК установи, че изменената схема продължава да бъде необходима и подходяща за подпомагане на процеса на закриване на мините, които са преустановили дейността си, чрез i) предоставяне на финансова помощ на работниците, които са загубили или ще загубят работата си поради закриването на мините, и ii) подпомагане на обезопасяването на шахтите и извеждането от експлоатация на инфраструктурата на мините, отстраняване на щетите върху околната среда, причинени от минната дейност, и рекултивация на земята след закриването на мините. Освен това ЕК установи, че размерът на помощта не надхвърля направените извънредни социални и екологични разходи. Въз основа на това ЕК одобри промените в полска схема съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

Неповерителната версия на решението ще бъде публикувана под номер на делото SA.100533 в Регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията за конкуренцията, след като бъдат разрешени всички въпроси, свързани с поверителността.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: