Начало НовиниАнализиСъбитияЕК одобри подкрепа за демонстрационната ПЕЦ Normandie Hydro във Франция

Върни се назад

Назад

ЕК одобри подкрепа за демонстрационната ПЕЦ Normandie Hydro във Франция

ЕК одобри подкрепа за демонстрационната ПЕЦ Normandie Hydro във Франция

ЕК одобри схемата за подкрепа на демонстрационната ПЕЦ Normandie Hydro във Франция. Европейската комисия прецени, че френският проект, който насърчава електропроизводството от приливна енергия, е в съответствие с правилата на ЕС за държавните помощи. Мярката ще допринесе по-нататък за постигането на целите на ЕС в областта на енергетиката и климата, без да се нарушава ненужно конкуренцията на единния пазар.

Комисар Маргрете Вестгер, отговаряща за политиката в областта на конкуренцията, заяви: „Приливната енергия е една от технологиите, които могат да допринесат за прехода към енергийно снабдяване с енергия, благоприятстващо климата в Европа. Френският проект, одобрен днес (26/07/2018), ще спомогне за демонстриране на технологиите за оползотворяване на  приливната енергия, в условия, които ограничават нарушаването на конкуренцията.“

Приливната електроцентрала (ПЕЦ) Normandie Hydro е демонстрационна инсталация за производство на електроенергия от приливната енергия. Тя ще бъде разработена от OpenHydro и ще се управлява от EDF EN. Ще има седем турбини с мощност 14 мегавата. Турбините ще имат диаметър на ротора 16 метра и ще бъдат монтирани на морското дъно.

Франция възнамерява да подпомогне развитието и експлоатацията на демонстрационната инсталация както чрез оперативна, така и чрез инвестиционна помощ. Целта на обществената подкрепа е да се тества тази нова технология и да се провери потенциалът на приливна енергия във Франция, преди да се използва в по-голям мащаб. Проектът ще улесни развитието на този вид енергия и ще помогне на Франция да постигне целта си за 2020 г. за възобновяема енергия.

Комисията извърши оценка на схемата в съответствие с Насоки за държавна помощ за опазване на околната среда и енергетиката за 2014 г., които позволяват на държавите-членки да подкрепят възобновяема енергия при определени условия. Комисията установи, че проектът насърчава навлизането на нови технологии за възобновяема енергия на пазара и че размерът на помощта е пропорционален и няма да доведе до свръхкомпенсация в съответствие с насоките. Ето защо Комисията стигна до заключението, че проектът ще насърчава използването на електроенергия, произведена от възобновяеми източници, в съответствие с целите на Европейския енергиен съюз, без да се нарушава ненужно конкуренцията.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: