Начало НовиниАнализиСъбитияЕК одобри първия списък с трансгранични проекти в областта на ВЕИ

Върни се назад

Назад

ЕК одобри първия списък с трансгранични проекти в областта на ВЕИ

ЕК одобри първия списък с трансгранични проекти в областта на ВЕИ

Европейската комисия изготви първия списък с трансгранични проекти в областта на възобновяемата енергия (CB RES) по Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF). Списъкът бележи началото на изпълнението на прозореца на програмата за свързване на Европа, посветен на възобновяемата енергия и декарбонизацията.

Проектите CB RES са определени в Регламента за МСЕ и имат за цел да насърчат трансграничното сътрудничество между страните от ЕС (и между страните от ЕС и страните извън ЕС) в областта на планирането, развитието и рентабилната експлоатация на възобновяеми енергийни източници. Освен това проектите за CB RES могат да улеснят интегрирането на ВЕИ чрез съоръжения за съхранение на енергия или производство на водород с цел принос към дългосрочната стратегия на ЕС за декарбонизация. Проектите CB RES трябва да бъдат изградени чрез механизъм за сътрудничество, както е определено в преработената версия на Директивата за енергията от възобновяеми източници.

Първият списък включва три проекта, които се отнасят за общо седем държави от ЕС

  •     хибриден офшорен вятърен парк между Естония и Латвия
  •     трансгранична мрежа за централно отопление, базирана на ВЕИ, между Германия и Полша
  •     проект за производство на електроенергия от възобновяеми източници в Италия, Испания и Германия за преобразуване, транспортиране и използване на зелен водород в Нидерландия и Германия

С придобиването на официален статут на CB RES проектите вече могат да кандидатстват за финансова подкрепа за проучвания и дейности по програмата CEF.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: