Начало НовиниАнализиСъбитияЕК определя траектории за запълване на хранилищата за газ през 2023 г.

Върни се назад

Назад

ЕК определя траектории за запълване на хранилищата за газ през 2023 г.

ЕК определя траектории за запълване на хранилищата за газ през 2023 г.

На 24.11.2022 година ЕК определи междинните цели за запълване на хранилищата за газ, които държавите членки трябва да изпълнят през следващата година, за да постигнат целта за 90% съхранение на газ до 1 ноември 2023 г. Предвидени съгласно Регламента за съхранение на газ, договорен през юни 2022 г., в днешния регламент за изпълнение се определят междинните цели за 1 февруари, май, юли и септември 2023 г. за държавите членки с подземни хранилища на тяхна територия и свързани с тяхната пазарна зона. Тези траектории имат за цел да дадат възможност на държавите-членки да изпълнят целта за 90% съхранение, определена в регламента, до 1 ноември.

Тези цели се основават на предложенията, направени от държавите-членки в техните планове за съхранение, представени през септември, на степента на запълване през предходните 5 години и на оценката на Комисията на общата ситуация със сигурността на доставките. Проектоданните бяха оценени и от Координационната група по газ, която действа като съветник на Комисията, и от Комитета по съхранение на газ. При спазване на марж от пет процентни пункта, тези обвързващи цели са минималните прагове, които трябва да бъдат спазени от държавите-членки, за да се осигури определено ниво на сигурност на доставките и напълване на съоръженията за съхранение за зимата на 2023-2024 г. В противен случай Комисията може да предприеме ефективни мерки, за да избегне проблеми със сигурността на доставките на газ, произтичащи от незапълнени съоръжения за съхранение.

Таблица: Траектории на запълване с междинни цели за 2023 г. за държавите-членки с подземни съоръжения за съхранение на газ

Вижте повече:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: