Начало НовиниАнализиСъбитияЕК предлага реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС

Върни се назад

Назад

ЕК предлага реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС

ЕК предлага реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС

На 14 март 2023 Европейската комисия предложи да се реформира структурата на пазара на електроенергия в ЕС, с което ще се опита да ускори навлизането на възобновяемите енергийни източници и постепенното премахване на газа, да намали зависимостта на сметките на потребителите от нестабилните цени на изкопаемите горива, да осигури по-добра защита на потребителите от бъдещи скокове на цените и потенциално манипулиране на пазара и да направи европейската промишленост по-чиста и по-конкурентноспособна.

ЕК посочва в съобщението си, че в продължение на повече от двайсет години ЕС разполагаше с ефикасен и добре интегриран пазар на електроенергията, който позволи на потребителите да получат икономическите ползи на единния енергиен пазар, като се гарантираше сигурността на доставките и се стимулираше процесът на декарбонизация. Енергийната криза, предизвикана от руското нашествие в Украйна, подчерта необходимостта от бързо адаптиране на пазара на електроенергия, за да се подкрепи по-добре екологичният преход и да се предложи на потребителите на енергия, както на домакинствата, така и на предприятията, широк достъп до електроенергия от възобновяеми и неизкопаеми източници на достъпни цени. 

С предложената реформа ЕК предлага нова промяна в правилата за пазарите на електроенергия – предвижда преразглеждане на няколко законодателни акта на ЕС от 2019 и по-специално на Регламента за електроенергията, Директивата за електроенергията и Регламента относно интегритета и прозрачността на енергийния пазар (REMIT).

Предлаганите промени въвеждат мерки, които да стимулират по-дългосрочни договори за производство на енергия от неизкопаеми горива и с които в системата да се въведат по-чисти гъвкави решения за конкуренция с газа, като например оптимизация на потреблението и съхранение.

Според ЕК изграждането на енергийна система, основана на възобновяеми източници, ще бъде от решаващо значение не само за намаляване на сметките на потребителите, но и за гарантиране на устойчиви и независими енергийни доставки за ЕС в съответствие с Европейския зелен пакт и плана REPowerEU. Тази реформа, която е част от промишления план на Зеления пакт, също така ще позволи на европейската промишленост да получи достъп до възобновяеми, неизкопаеми и финансово достъпни енергийни доставки, което е ключов фактор за декарбонизацията и екологичния преход.

Вижте повече за намеренията на ЕК от източника.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: