Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияЕК предлага реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС

Върни се назад

Назад

ЕК предлага реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС

ЕК предлага реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС

На 14 март 2023 Европейската комисия предложи да се реформира структурата на пазара на електроенергия в ЕС, с което ще се опита да ускори навлизането на възобновяемите енергийни източници и постепенното премахване на газа, да намали зависимостта на сметките на потребителите от нестабилните цени на изкопаемите горива, да осигури по-добра защита на потребителите от бъдещи скокове на цените и потенциално манипулиране на пазара и да направи европейската промишленост по-чиста и по-конкурентноспособна.

ЕК посочва в съобщението си, че в продължение на повече от двайсет години ЕС разполагаше с ефикасен и добре интегриран пазар на електроенергията, който позволи на потребителите да получат икономическите ползи на единния енергиен пазар, като се гарантираше сигурността на доставките и се стимулираше процесът на декарбонизация. Енергийната криза, предизвикана от руското нашествие в Украйна, подчерта необходимостта от бързо адаптиране на пазара на електроенергия, за да се подкрепи по-добре екологичният преход и да се предложи на потребителите на енергия, както на домакинствата, така и на предприятията, широк достъп до електроенергия от възобновяеми и неизкопаеми източници на достъпни цени. 

С предложената реформа ЕК предлага нова промяна в правилата за пазарите на електроенергия – предвижда преразглеждане на няколко законодателни акта на ЕС от 2019 и по-специално на Регламента за електроенергията, Директивата за електроенергията и Регламента относно интегритета и прозрачността на енергийния пазар (REMIT).

Предлаганите промени въвеждат мерки, които да стимулират по-дългосрочни договори за производство на енергия от неизкопаеми горива и с които в системата да се въведат по-чисти гъвкави решения за конкуренция с газа, като например оптимизация на потреблението и съхранение.

Според ЕК изграждането на енергийна система, основана на възобновяеми източници, ще бъде от решаващо значение не само за намаляване на сметките на потребителите, но и за гарантиране на устойчиви и независими енергийни доставки за ЕС в съответствие с Европейския зелен пакт и плана REPowerEU. Тази реформа, която е част от промишления план на Зеления пакт, също така ще позволи на европейската промишленост да получи достъп до възобновяеми, неизкопаеми и финансово достъпни енергийни доставки, което е ключов фактор за декарбонизацията и екологичния преход.

Вижте повече за намеренията на ЕК от източника.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: