Начало НовиниАнализиСъбитияЕлектроенергийната политика

Върни се назад

Назад

Електроенергийната политика

Електроенергийната политика

Златната ера за природния газ може да идва – но какво да кажем за електричеството? По-рано тази седмица European Energy Review съобщиха, че имаше много усмихнати лица в 16-та Европейска конференция на природен газ на International Gas Union (IGU), която се проведе в Осло в началото на този месец. Газът – както се чувстваше сред бизнес лидерите – е вълната на бъдещето.

 

Една седмица по-късно, в близост до Стокхолм, Европейската асоциация на електрическата индустрия Eurelectric проведе годишна конференция. Тук, обаче, лицата изглеждаха много по-притеснени. Електрическата индустрия е изправена пред безпрецедентни предизвикателства. От нея се очаква да осигури сигурна и достъпна енергия, докато се изисква в същото време да се подложи и на „зелени“ трансформации. Както Херман фон Ромпуй, председател на Европейския съвет, каза: „Европейският съюз вярва в нов модел на растеж – зелен растеж“ – и  електроенергийния сектор е този, който трябва да осигури това.

 

За повече сигурност, Eurelectric се подписа върху европейските амбиции на Комисията за изменението на климата – но го разглежда спорните технологии като ядрената енергия и улавянето и съхранението на въглероден двуокис като абсолютно необходими елементи от пътната карта за декарбонизация. Това са точно въпросите, по които политическите лидери проявяват себеси като лесни за подвеждане в резултат на обществена съпротива.

 

По-общо казано, лидери от индустрията усещат, че променящото се поведение на политиците днес поставя под въпрос стабилността на цялата структура на енергийния пазар, която Европейският съюз се счита, че създава – и това е необходимо за активизиране на инвестициите.

Още по темата:

Цялата статия

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: