Начало НовиниАнализиСъбитияЕнергетиката на ЕС през 2021 в цифри

Върни се назад

Назад

Енергетиката на ЕС през 2021 в цифри

Енергетиката на ЕС през 2021 в цифри

Eвропейската комисия публикува най-новия джобен справочник за статистически данни в областта на енергетиката „Енергeтиката на ЕС в цифри“ (версия 2023 г.). Публикацията е достъпна онлайн (скоро ще може да се поръча и печатна версия) и предоставя съпоставими статистически данни по години и по държави от ЕС за много различни аспекти на енергийния сектор. Изданието на „Енергетиката на ЕС в цифри“ за 2023 г. представя окончателните данни за 2021 г. и показва, че ЕС остава световен лидер в производството на електроенергия от възобновяеми източници и с ниски въглеродни емисии (възобновяеми енергийни източници и ядрена енергия – 32%). 27-те държави от ЕС са намалили емисиите си на парникови газове с 30% в сравнение с нивата от 1990 г..

Графика, показваща дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс. ЕС: 19%. Китай: 10%. САЩ: 8%. Светът: 14%.

Graphic showing share of renewables in the energy mix. EU: 19%. China 10%. US: 8%. World: 14%

Данните, съдържащи се в този джобен справочник, са извлечени от няколко източника, включително Евростат и други служби на Европейската комисия, Европейската агенция по околна среда и Международната агенция по енергетика.

В публикацията са представени статистически данни за енергетиката за всички държави от ЕС и за ЕС като цяло, които обхващат области като енергийни баланси, производство и потребление на енергия, електроенергийни мощности, цени на енергията, основни енергийни показатели, социално-икономически данни и въздействието на енергийния сектор върху климата. Можете също така да намерите енергиен профил за всяка държава от ЕС, както и подробна информация за напредъка на всяка държава по отношение на целите на ЕС в областта на климата и енергетиката за 2030 г. в рамките на Европейската зелена сделка.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: