Начало НовиниАнализиСъбитияЕП не възразява срещу включването на природния газ и ядрената енергия в таксономията

Върни се назад

Назад

ЕП не възразява срещу включването на природния газ и ядрената енергия в таксономията

ЕП не възразява срещу включването на природния газ и ядрената енергия в таксономията

В сряда Европейският парламент подкрепи прeдложението на ЕК за включването на ядрената енергия и природния газ в екологично устойчивите икономически дейности, обхванати от т.нар. таксономия на ЕС, като отхвърли опит за блокиране на закона, който разкри дълбоки различия между страните относно начините за борба с изменението на климата, съобщава Томпсън Ройтерс.

Гласуването проправя пътя за приемането на предложението на Европейския съюз, освен ако 20 от 27-те държави-членки на блока не решат да се противопоставят на този ход, което се смята за много малко вероятно.

Новите правила ще добавят газовите и ядрените електроцентрали към правилника на ЕС за „таксономията“ от 2023 г., което ще позволи на инвеститорите да обозначават и маркетират инвестициите в тях като зелени. От присъстващите 639 законодатели 328 се противопоставиха на опита за вето върху благоприятното третиране на газовите и ядрените технологии.

Резултатът е известно облекчение за Европейската комисия, която предложи правилата през февруари след повече от година забавяне и интензивно лобиране от страна на правителства и индустрии. Ако Парламентът и Съветът приемат предложението до 11 юли 2022 г., делегираният акт за таксономията ще влезе в сила и ще се прилага от 1 януари 2023 г.

Правилата за газа и ядрената енергия разделиха страните от ЕС, законодателите и инвеститорите. Брюксел многократно преработваше правилата, като се колебаеше дали да даде на газовите централи зелен етикет. Окончателното му предложение предизвика ожесточени дебати за това как да се постигнат целите за климата в условията на криза, свързана с намаляващите доставки на руски газ.

Газът е изкопаемо гориво, което отделя емисии, причиняващи затопляне на планетата, но много по-малко от въглищата, и някои държави от ЕС виждат в него временна, преходна алтернатива за отказ от по-високоемисионните въглища.

Ядрената енергия не отделя емисии на CO2, но произвежда радиоактивни отпадъци. Поддръжниците на ядрената енергетика, като Франция, твърдят, че тя е от жизненоважно значение за постигане на целите за намаляване на емисиите, докато противниците й се позовават на опасенията, свързани с обезвреждането на отпадъците.

Източник: Ройтерс и EP.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: