Изработка на сайт Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияЕП не възразява срещу включването на природния газ и ядрената енергия в таксономията

Върни се назад

Назад

ЕП не възразява срещу включването на природния газ и ядрената енергия в таксономията

ЕП не възразява срещу включването на природния газ и ядрената енергия в таксономията

В сряда Европейският парламент подкрепи прeдложението на ЕК за включването на ядрената енергия и природния газ в екологично устойчивите икономически дейности, обхванати от т.нар. таксономия на ЕС, като отхвърли опит за блокиране на закона, който разкри дълбоки различия между страните относно начините за борба с изменението на климата, съобщава Томпсън Ройтерс.

Гласуването проправя пътя за приемането на предложението на Европейския съюз, освен ако 20 от 27-те държави-членки на блока не решат да се противопоставят на този ход, което се смята за много малко вероятно.

Новите правила ще добавят газовите и ядрените електроцентрали към правилника на ЕС за „таксономията“ от 2023 г., което ще позволи на инвеститорите да обозначават и маркетират инвестициите в тях като зелени. От присъстващите 639 законодатели 328 се противопоставиха на опита за вето върху благоприятното третиране на газовите и ядрените технологии.

Резултатът е известно облекчение за Европейската комисия, която предложи правилата през февруари след повече от година забавяне и интензивно лобиране от страна на правителства и индустрии. Ако Парламентът и Съветът приемат предложението до 11 юли 2022 г., делегираният акт за таксономията ще влезе в сила и ще се прилага от 1 януари 2023 г.

Правилата за газа и ядрената енергия разделиха страните от ЕС, законодателите и инвеститорите. Брюксел многократно преработваше правилата, като се колебаеше дали да даде на газовите централи зелен етикет. Окончателното му предложение предизвика ожесточени дебати за това как да се постигнат целите за климата в условията на криза, свързана с намаляващите доставки на руски газ.

Газът е изкопаемо гориво, което отделя емисии, причиняващи затопляне на планетата, но много по-малко от въглищата, и някои държави от ЕС виждат в него временна, преходна алтернатива за отказ от по-високоемисионните въглища.

Ядрената енергия не отделя емисии на CO2, но произвежда радиоактивни отпадъци. Поддръжниците на ядрената енергетика, като Франция, твърдят, че тя е от жизненоважно значение за постигане на целите за намаляване на емисиите, докато противниците й се позовават на опасенията, свързани с обезвреждането на отпадъците.

Източник: Ройтерс и EP.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сподели: