Начало НовиниАнализиСъбитияЕС постигна целта за 90 % съхранение на газ преди зимата

Върни се назад

Назад

ЕС постигна целта за 90 % съхранение на газ преди зимата

ЕС постигна целта за 90 % съхранение на газ преди зимата

ЕС успя да постигне целта си за запълване на съоръженията за съхранение на газ до 90 % от капацитета приблизително 2½ месеца преди крайния срок – 1 ноември 2023. Това сочат последните данни, публикувани от Gas Infrastructure Europe. С цел оптимизиране на подготовката на ЕС за предстоящата зима в Регламента за съхранението на газ от юни 2022 г. беше определена обвързваща цел на ЕС за 90 % запълване на съоръженията за съхранение на газ до 1 ноември всяка година, с междинни цели за държавите от ЕС. Съхранението на газ е от ключово значение за сигурността на доставките в Европа, тъй като може да покрие до една трета от търсенето на газ в ЕС през зимата. Публикуваните данни показват, че нивата на съхранение на газ са достигнали 1 024 TWh или 90,12 % от капацитета за съхранение (еквивалентно на малко над 93 милиарда кубически метра природен газ).

Комисарят на ЕС по въпросите на енергетиката Кадри Симсън заяви:

Днешното потвърждение, че сме изпълнили изискванията си за съхранение на газ досега предсрочно, подчертава, че ЕС е добре подготвен за зимата и това ще спомогне за по-нататъшното стабилизиране на пазарите през следващите месеци. Енергийният пазар на ЕС е в много по-стабилна позиция, отколкото беше по това време миналата година, до голяма степен поради мерките, които предприехме на равнище ЕС. Но през последните седмици видяхме, че пазарът на газ остава чувствителен. Комисията ще продължи да наблюдава ситуацията, така че нивата на съхранение да останат достатъчно високи, когато навлизаме в следващата зима. Нека припомня, че можем допълнително да укрепим позицията си чрез инвестиции във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност.

ЕС предприе широк набор от мерки след енергийната криза, предизвикана от руското нашествие в Украйна, за да бъде по-добре подготвена за зимата. Регламентът за намаляване на търсенето на газ (август 2022 г.) стимулира спад от 18 % в потреблението на газ от август 2022 г. до май 2023 г. и сега е удължен с още една година. Що се отнася до намирането на алтернативни източници на газ, Комисията е начело на съгласувана международна информационна кампания за алтернативни доставки на газ — по-специално под формата на втечнен природен газ (ВПГ). Освен това в Енергийната платформа на ЕС (през #AggregateEU) вече бяха отправени две покани за съвместно закупуване на газ, като третата покана ще бъде стартирана през втората половина на септември. Ключовите инвестиции на равнището на ЕС и на национално равнище също увеличиха капацитета на ЕС за внос на втечнен природен газ и повишиха устойчивостта на газовата система на ЕС.

Вижте повече по темата тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: