Начало НовиниАнализиСъбитияЗасилен страх от ограниченото предлагане при пазарите на газ

Върни се назад

Назад

Засилен страх от ограниченото предлагане при пазарите на газ

Засилен страх от ограниченото предлагане при пазарите на газ

Европейските TTF цени на газ и източноазиатските спот цени на втечнен природен газ скочиха тази седмица поради продължаващо прекъсване на работата на завода за втечнен природен газ Freeport LNG в САЩ и намалени потоци на руски газ за Европа.

В своя анализ (US Freeport outage, Nord Stream drop lift global gas markets) експертите на ICIS коментират, че комбинацията от проблеми с доставките на газ е много вероятно да затрудни глобалния баланс през идващите летни месеци и евентуално през цялата година. Страхът от повишаването на цените и ограниченото предлагане се засилва в световен мащаб.

В анализа на екеспертите от ICIS се съобщава за 68% увеличение на цените на газ по някои от индексите. На 16 юни, четвъртък сутринта,  ICIS TTF за юли ’22 се търгува на нива от близо 42 USD/MMBtu, в сравнение с около 25 USD/MMBtu преди една седмица.

Индексът ICIS East Asia Spot LNG за август 22 г. се е повишил със 7 USD/MMBtu в четвъртък до 35,75 USD/MMBtu и вероятно ще продължи да се повишава, като се има предвид тясната корелация с TTF.

Съобщения за намелини доставки към Германия и Италия

На 15 юни руската компания „Газпром“ заяви, че от 16 юни „Северен поток 1“ ще може да доставя само 67 млн. куб. м на ден поради по-нататъшното намаляване на компресията нагоре по веригата. През първите два часа от новия газов ден в четвъртък потоците по тръбата са били средно 65 млн. куб. м/ден. Обикновено потокът по Северен поток 1 е 163 млн. куб. м/ден.

Входящите потоци от Северен поток 1 към газопровода NEL, който доставя газ от североизточна Германия към Нидерландия, рязко са намалели.

След намаляването на потоците главният изпълнителен директор на Газпром заяви, че не вижда решение на продължаващите проблеми в компресорната станция „Портовая“, тъй като настоящите санкции, наложени на страната, възпрепятстват вноса на необходимото оборудване от Канада.

Много шум се вдигна около това, че санкциите означават, че оборудването, необходимо за поддържане на налягането в компресора на газопровода, не може да бъде доставено, но според някои източници намаляването на газовите потоци е по-скоро политически мотивирано от страна на Русия.

Поддръжката на „Северен поток“ е планирана за периода 11-21 юли, когато се очаква потоците да паднат до нула, което ще забави темпа на нагнетяване или дори ще доведе до изтегляне на газ от страната, както се случи през последните три години.

В сряда италианската компания Eni беше информирана от Газпром, че доставките на руски газ за Италия ще намалеят с 15 % поради проблемите в Портовая.

Данните на системния оператор Snam Rete Gas показаха, че вносът по газопровода TAG, по който руският газ достига до Италия, е намалял до 21 млн. куб. м/ден в сряда, което е с 5 млн. куб. м по-малко от предходния ден.

За 17 юни 2022 г.  Eni е подала дневно искане за приблизително 63 милиона кубични метра газ, а от Газпром са обявили, че ще доставят само 50% от заявеното.

Продължително прекъсване на работа на FREEPORT

В изявление от 14 юни американската компания Freeport LNG съобщи, че операторът планира частично рестартиране след най-малко 90 дни, след като на 8 юни в завода в Тексас възникна пожар.

Това е по-дълго от първоначалния триседмично прекъсване, за коeто бе съобщено миналата седмица.

Новината даде една от най-ясните индикации до момента за влиянието на американския втечнен природен газ върху цените на природния газ както в Европа, така и в САЩ.

Заводът с капацитет 13,92 млн. тона годишно е ключов доставчик на втечнен природен газ за Европа през 2022 г., като е доставил 5,8 млн. тона от януари до май, според ICIS LNG Edge.

За повече информация:

US Freeport outage, Nord Stream drop lift global gas markets, ICIS

Freeport LNG Provides Update on June 8 incident at its Liquefaction Site

Gasprom reduces gas supplies to Germany and Italy, Upstream

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: