Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияЗащо 72 млрд. евро не са достатъчни, за да се изпълнят амбициите на Социалния фонд за климата

Върни се назад

Назад

Защо 72 млрд. евро не са достатъчни, за да се изпълнят амбициите на Социалния фонд за климата

Защо 72 млрд. евро не са достатъчни, за да се изпълнят амбициите на Социалния фонд за климата

Бюджетът на Социалния фонд за климата, който има за цел да подпомага европейските граждани в процеса на енергиен преход, следва да бъде удвоен. През юли миналата година Европейската комисия публикува пакета „Fit for 55“ и обяви, че ще стартира фонда през 2025 г., за да помогне на гражданите да финансират инвестиции в енергийна ефективност, нови системи за отопление и охлаждане и по-чиста мобилност. Особено внимание във Фонда ще бъде отделено на предпазването на най-уязвимите домакинства, микропредприятия и ползватели на транспорт от социалните и разпределителните ефекти на новите системи за ценообразуване на въглеродните емисии.

Въпреки че Eurelectric приветства Фонда, също така призовава за „по-голям финансов пакет“. Ще са необходими допълнителни ресурси за подпомагане на уязвимите към повишаването на цените лица и за намаляване на уязвимостта в средносрочен и дългосрочен план чрез подпомагане на първоначалните разходи за преминаване към чисти електрически решения за техните домове и транспорт.

В поредица от предложения за изменения, публикувани тази седмица, Eurelectric призова Комисията да удвои равнището на финансовата подкрепа от 72,2 млрд. евро на 144,4 млрд. евро за седемгодишния период на финансиране.

За да се преодолее този недостиг, асоциацията предлага да се задели по-голяма сума от новата СТЕ за сградите и транспорта.

Във всеки случай допълването от страна на държавите членки не трябва да идва от допълнителни данъци или такси от енергийния сектор или от сметките за електроенергия. Също така не бива да се пренасочват средства от други програми в рамките на многогодишната финансова рамка (МФР), подкрепящи проекти за електрификация и декарбонизация, или от политиките на сближаване.

Друго изменение включваше препоръка към Комисията да предостави на държавите членки яснота относно това как най-добре да разпределят финансирането. Подкрепата ще бъде насочвана или чрез еднократни суми, или чрез насърчаване, наред с другото, на проекти за електрификация, енергийна ефективност и декарбонизация.

Електроенергийният сектор е готов да сподели своя експертен опит, за да подкрепи националните и местните власти при разработването на планове за преминаване към решения, базирани на електричество.

Вижте уебстраницата на Eurelectric Fit for 55 за преглед на останалите позиции.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: