Начало НовиниАнализиСъбитияЗа пръв път български проекти получиха финансиране от Модернизационния фонд

Върни се назад

Назад

За пръв път български проекти получиха финансиране от Модернизационния фонд

За пръв път български проекти получиха финансиране от Модернизационния фонд

Днес 8.06.2023 Модернизационният фонд на ЕС отпусна 2,4 млрд. евро за 31 проекта в седем страни бенефициенти, за да подпомогне модернизирането на енергийните им системи, намаляването на емисиите на парникови газове в енергетиката, промишлеността и транспорта и подобряването на енергийната ефективност. Това е най-голямото досегашно плащане, което ще даде тласък на екологичния преход в Европа. Финансирането има за цел да подпомогне тези държави членки да намалят зависимостта си от руски изкопаеми горива, да постигнат целите си в областта на климата и енергетиката за 2030 г. и да допринесат за дългосрочния ангажимент на ЕС за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г.

За пръв път от функционирането на Модернизациония фонд ( 2021 г.) български проекти участват и получават финансиране.

Страните, които са одобрени с Решение на ЕК от 30.05.2023 г. относно изплащането на приходите на Фонда за модернизация съгласно Директива 2003_87_ЕО на Европейския парламент и на Съвета са съответно: Румъния (1,1 млрд. евро), Чехия (1 млрд. евро), България (197 млн. евро), Полша (47 млн. евро), Хърватия (88 млн. евро), Латвия (5 млн. евро) и Литва (1 млн. евро). С изплатените днес суми общият размер на изплатените средства от Фонда за модернизация от януари 2021 г. насам възлиза на около 7,5 млрд. евро, като от тях се възползват 10 държави членки, отговарящи на условията. Подкрепените днес проекти са насочени към производството на електроенергия от възобновяеми източници, модернизацията на енергийните мрежи и енергийната ефективност.

Предложения, които получиха финансиране днес, включват:

  • модернизация на електроенергийната мрежа в България за ускоряване на електрификацията на транспорта, внедряване на системи за съхранение и декарбонизация, децентрализация на потреблението и производството на енергия; общо 4 проекта.
  • разгръщане на фотоволтаичен капацитет и капацитет за съхранение на енергия за обществените доставчици на водни услуги в Хърватия;
  • подобряване на енергийната ефективност и икономии на енергия в нови сгради за публичния сектор чрез програмата ENERGov в Чехия;
  • въвеждане на електрически превозни средства и съответната инфраструктура за зареждане в Латвия
  • обновяване на многофамилни жилищни сгради в Литва;
  • подпомагане на когенерацията за централно отопление в Полша
  • нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници, централно отопление и газова инфраструктура за замяна на енергията от въглища в Румъния.

Следващият краен срок, в който държавите членки бенефициери могат да подават инвестиционни предложения за потенциална подкрепа от Модернизационния фонд, е 15 август 2023 г. за неприоритетни предложения и 12 септември 2023 г. за приоритетни предложения.

Списък на одбрените проекти: тук

Още по темата: МС одобри 4 проекта за финансиране от Модернизационния фонд

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: