Начало НовиниАнализиСъбитияЗелената сделка в работната програма на ЕК за 2022 година

Върни се назад

Назад

Зелената сделка в работната програма на ЕК за 2022 година

Зелената сделка в работната програма на ЕК за 2022 година

Работна програма на Комисията за 2022 г.: Заедно правим Европа по-силна

На 20 октомври 2021 ЕК прие своята работна програма за 2022 г., в която се определят следващите стъпки от нейната амбициозна и преобразяваща програма за по-екологосъобразна, по-справедлива, по-цифровизирана и по-устойчива Европа след COVID-19. Работната програма на Комисията включва 42 нови политически инициативи, които обхващат всичките шест основни амбициозни цели, изложени в политическите насоки на председателя Фон дер Лайен, и са съобразени с речта ѝ за състоянието на Съюза през 2021 г. В нея са отразени и поуките, извлечени от безпрецедентната криза, причинена от пандемията, като същевременно се обръща специално внимание на нашето младо поколение с предложената Европейска година на младежта — 2022 г.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви: „Изминалата година показа с какви предизвикателства можем да се справим и какво можем да постигнем за европейските граждани, когато сме единни в действията си. Трябва да продължим в същия дух през следващата година, например да изпълняваме политиките си за неутралност по отношение на климата в Европа до 2050 г., да оформяме цифровото си бъдеще, да укрепваме уникалната си социална пазарна икономика и да защитаваме своите ценности и интереси както у дома, така и в чужбина. Комбинираният капацитет на дългосрочния бюджет на ЕС и на NextGenerationEU, които заедно възлизат на 2,018 трилиона евро, ще спомогнат за изграждането на по-добра и по-модерна Европа.

Заместник-председателят Марош Шефчович, отговарящ за междуинституционалните отношения и перспективи, заяви: „Не е достатъчно само да се възстановим от криза от такъв мащаб. Ние трябва също така да станем по-силни и по-устойчиви. В този дух представяме работната си програма за 2022 г. Тя подчертава решимостта ни да излезем от пандемията, като същевременно се възползваме от възможностите, предлагани от двойния екологичен и цифров преход. Сега се надявам бързо да постигнем споразумение с Европейския парламент и Съвета по ключовите законодателни предложения, така че заедно да можем да постигнем резултати в полза на нашите граждани, предприятия и заинтересовани страни.

Постигането на напредък по Зелената сделка е един от приоритетите в работната програма. По-конкретно, ЕК възнамерява да продължи работата си по превръщането на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г. В допълнение към своя новаторски пакет „Подготвени за цел 55“, представен през 2021 г. като част от основополагащата  европейска Зелена сделка, Комисията ще предложи регулаторна рамка за сертифициране на поглъщанията на въглерод. Тя също така:

  • ще предприеме по-нататъшни стъпки за мобилност с нулеви емисии, например чрез преразглеждане на стандартите за емисиите на CO2 от тежкотоварни превозни средства;
  • ще предприеме последващи действия във връзка с плана за действие за нулево замърсяване с цел подобряване на качеството на водата и въздуха;
  • ще установи нови правила за устойчива употреба на пестициди; и
  • ще постигне напредък в кръговата икономика чрез укрепване на правото на поправка на продуктите вместо замяна.

Комисията също така ще мобилизира ресурси, наред с вече предложения социален фонд за климата, като удвои външното финансиране за биологичното разнообразие„Зелените“ облигации също ще играят все по-важна роля и изразяват ангажимента ни да поставим устойчивото финансиране на челно място в усилията на ЕС за възстановяване.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: