Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияИзточна Германия с призив срещу по-ранно спиране на въглищата

Върни се назад

Назад

Източна Германия с призив срещу по-ранно спиране на въглищата

Източна Германия с призив срещу по-ранно спиране на въглищата

Въгледобивните провинции в Източна Германия предупредиха, че енергийната криза прави ранното спиране на изкопаемото гориво твърде рисковано за енергийните доставки на страната. „Лигнитът е необходим сега и в обозримо бъдеще повече, отколкото някога е бил необходим досега, за да се осигурят енергийните доставки на Германия“, заявиха в съвместно писмо до канцлера Олаф Шолц премиерите на провинциите Дитмар Войкде от Бранденбург, Михаел Кречмер от Саксония и Райнер Хазелов от Саксония-Анхалт, съобщиха от Journalism for the energy transition, позовавайки се вестник Die Welt. Премиерите на провинциите критикуват федералното министерство на икономиката и климата под ръководството на Роберт Хабек за това, че е „упражнявало пряк и непряк натиск по много начини, за да принуди източногерманските въглищни компании да се стремят към ранно спиране на производството“. В писмото се казва, че министерството на Хабек се е опитало да „мотивира“ източногерманските компании с финансови стимули да постигнат ранно спиране на добива на въглища, подобно на това в западната въгледобивна провинция Северен Рейн-Вестфалия (СРВ). СРВ обяви, че ще прекрати производството на електроенергия от въглища до 2030 г., осем години преди крайната дата за прекратяване на използването на въглища в страната, определена през 2020 г. Действията на министерството ще подкопаят целия консенсус, който Германия е постигнала по отношение на постепенното премахване на въглищата, заявиха лидерите на провинциите. Те изтъкнаха, че несигурността по отношение на датите за закриване в момента предизвиква много притеснения и финансови рискове за хората в източните въгледобивни региони, като същевременно енергийната криза и загубата на руски газ създават трудна среда за енергийна сигурност за Германия като цяло. Вместо да обсъжда датите за излизане от експлоатация, страната трябва да се ангажира с дебат за „разширяване на осигурения капацитет, мрежите и съхранението“.

Правителството взе решение за прекратяване на използването на въглища не по-късно от 2038 г. след обширен процес на консултации със заинтересованите страни от въглищните региони, екологичните групи и промишлеността, в който бяха предвидени последователност на спиране на производството и механизми за финансова подкрепа и компенсации за засегнатите региони и предприятия. Западният въглищен регион Северен Рейн-Вестфалия още в началото сигнализира за готовността си да завърши поетапното спиране на въглищата по-бързо от други минни региони, където въглищата често са много по-важен сектор за местните икономики. За да осигури допълнителен капацитет за производство на електроенергия в условията на европейската енергийна криза, правителството по-рано тази година разпореди временно повторно включване и отложено извеждане от експлоатация на въглищни централи, които да заменят газа в енергийната система.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: