Начало НовиниАнализиСъбитияКакво става с BG проектите по Плана за възстановяване?

Върни се назад

Назад

Какво става с BG проектите по Плана за възстановяване?

Какво става с BG проектите по Плана за възстановяване?

ЕК публикува доклада по напредъка в изпълнението на Европейската енергийна програма за възстановяване.

Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ), създадена въз основа на Регламент (ЕО) № 663/2009, представлява една от основните инициативи, предприети от ЕС за справяне със започналата през 2008 година световна икономическа и финансова криза. Програмата съфинансира пакет от подбрани енергийни проекти с оглед осигуряване устойчивост на капиталовите разходи в европейската икономика като същевременно способства за постигане на ключовите цели на ЕС в областта на енергийната политика и климата.

Според доклада, до 31 декември 2010 г. са поети индивидуалните правни ангажименти за всички 59 проекта, на които са предоставени безвъзмездни средства по ЕЕПВ. По-специално, Комисията е взела 44 решения за предоставяне на безвъзмездни средства на проекти за инфраструктура за природен газ и електроенергия и е подписала шест споразумения с бенефициенти за предоставяне на безвъзмездни средства във връзка с улавянето и съхранението на въглероден диоксид и девет във връзка с оползотворяването на вятърната енергия от разположени в морето инсталации. Общата сума на всички ангажименти е 3 833 милиона евро, което е равно на 96,3 % от общия бюджет на ЕЕПВ.

Къде са проектите в българско участие:

Проектът за газопреносната връзка Румъния — България е в списъка с 35 проекта (29 — в сектора на природния газ и 6 — в сектора на електроенергията), за които са стартирани тръжни процедури и дадени поръчки за оборудване с дълъг срок на доставка.
Само четири проекта са класифицирани като проекти, за които има известно забавяне, предизвикано от липса на твърди договори с доставчиците на газ или сложни процедури по издаване на разрешения, които отнемат много време. Именно в този спикък се намират и останалите два проекта с българско участие:
– трите проекта, които се очаква да допринесат за постигането на целите на Южния газов коридор, т.е. „Nabucco“, „ITGI — Poseidon“ и неговия клон Гърция — България „IGB“,
– проекта Galsi за доставяне на алжирски газ до италианската система през Сардиния и, евентуално, до Корсика,
– проектът за газопреносна връзка Франция — Белгия, по който е осъществен напредък от белгийската страна (но изпълнението му все още е временно спряно от френската страна),
– работите по терминала за втечнен природен газ в Кипър.

Още по темата:

 Euro-lex

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: