Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияКак мораториумът върху цените се отрази на финансовото състояние на ТФ София?

Върни се назад

Назад

Как мораториумът върху цените се отрази на финансовото състояние на ТФ София?

Как мораториумът върху цените се отрази на финансовото състояние на ТФ София?

Топлофикация София алармира на своя сайт за недостатъчни приходи поради високите цени на квотите емисии на CO2 и цените на природния газ. Цените за потребителите на топлинна енергия до момента са запазени на нивото, определено от КЕВР през месец юли 2021, а именно –  98,48 лв./МВтч.

За този период цените на природния газ се увеличиха над 3 пъти, а средните цени на въглеродните емисии са нараснали в диапазона между 5 и 38 евро/МВтч през различните месеци спрямо прогнозната цена, определена от КЕВР (51 евро/t СО2).

С решение на Народното събрание в края на 2021 г. беше приет Мораториум върху цените на електроенергията, парното и водата за битовите потребители, който продължи до 31.03.2022 г. Решението дойде на фона на предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране поскъпване на електроенергията за бита с 11,5% от 1 януари 2022 г. и на парното – средно с 12,8% .

Впоследствие Правителството прие Механизъм за получаване на компенсации за високите цени на природния газ, който обхвана и топлофикационните дружества. Компенсациите са директно насочвани към дружествата за покриване на част от фактурите за природен газ към съответния доставчик за периода декември 2021 – април 2022.

Топлофикация София е изготвила сравнителен анализ на утвърдената от КЕВР цена на топлинната енергия с Решение Ц-26/01.07.2021 г. и  реалната цена за периода, определена по методиката на КЕВР, прилагайки утвърдените цени на природния газ за съответния месец, както и актуалната борсова спот цена на въглеродните емисии за периода на EEX EUA spot market.

При действаща цена от 98 лв./МВтч, реалната цена, изчислена от ТФ София, нараства през тези месеци от 102,14 до 242,87 лв./МВтч. Правителството е отпуснало 173,4 млн. лева, но те се оказват недостатъчни. Констатираният дефицит от 356 млн. лева ще продължи да се увеличава и през месец юни преди очакваното ценово решение на регулатора.

Източник: Топлофикация София

Ако приемем за база сегашните цени на въглеродните квоти и на природния газ, то цените на топлинната енергия трябва да се увеличат с 150%, за да могат да бъдат посрещнати разходите на топлофикационното дружество за следващия период, без това да включва необходимото компенсиране на натрупаните до момента дефицити от дейността топлоснабдяване.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: