Начало НовиниАнализиСъбитияКЕВР утвърди цена на природния газ за юни

Върни се назад

Назад

КЕВР утвърди цена на природния газ за юни

КЕВР утвърди цена на природния газ за юни

Цената на природния газ за юни е с 13% по-ниска в сравнение с тази за м. май 

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано  от 1 юни 2022 г., в размер на 141,36 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Цената от 141,36 лв./MWH  е с 13% по-ниска в сравнение с м. май, посочва КЕВР и заявява, че за българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и на топлофикациите са осигурени всички необходими количества природен газ.

„Те получават максимално добри цени, независимо от световната енергийна криза с екстремно високи цени.“ (КЕВР)

Комисията определи цената на природния газ за месец юни след анализ на предоставените данни и документи във внесеното от „Булгаргаз“ ценово заявление. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на два източника – по договор за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на втечнен природен газ (LNG). В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат отделните цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс.

„През следващите месеци основното предизвикателство е да бъдат осигурени дългосрочни договори за алтернативни доставки. За постигане на сигурност на доставките и стабилност на цените, КЕВР препоръчва да се сключат договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.“ (КЕВР)

„С постигнатата цена за м. юни „Булгаргаз“ доказва, че с привличане на нови доставчици България може да постига по-ниски цени от тези на „Газпром“, което е добре както за битовите потребители, така и за конкурентоспособността на българска икономика. Общият ни стремеж е това да бъде посоката през следващите месеци и години и по този начин страната ни да преодолее историческата си енергийна зависимост от един доставчик – Русия“ (Станислав Тодоров, председателят на КЕВР, по време на откритото заседание на 9.06.2022 г.).

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: