Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по немски език курсове по английски език
Изработка на уеб сайт Изработка на уебсайт Изработка на сайт Изработка на сайтове Изработка на сайтове Варна Изработка на сайтове София Изработка на уеб сайт София Варна Пловдив SEO оптимизация сео оптимизация оптимизация за google оптимизация за търсачки курсове по английски език курсове по немски език

Начало НовиниАнализиСъбитияКлиматична устойчивост на енергийните системи

Върни се назад

Назад

Климатична устойчивост на енергийните системи

Климатична устойчивост на енергийните системи

Международната енергийна агенция публикува през април поредица от анализи, част от водещия доклад на организацията „Електрическа сигурност 2021: Предизвикателства и възможности пред електроенергийната сигурност“. Първият материал по темата „Енергийни системи в преход“ се появи през октомври 2020 г.

В поредица от публикации резюмираме изводите от настоящите анализи, оповестени в навечерието на подготовката за преди срещата на върха за климата на ООН COP26 в Глазгоу през декември 2021 г.

Докладът Климатична устойчивост прави преглед на въздействието на климата върху електроенергийните системи. Той описва как изменението на климата засяга всеки сегмент от електроенергийната верига – производство, пренос и разпределение и потребление – с казуси от целия свят и предлага поетапно прилагане на мерки за политическите лидери и ключовите заинтересовани страни за изграждане на климатична устойчивост на електроенергийните системи.

Прегледът на основните идентифицирани рискове е в таблицата по-долу.

МЕА предлага подход от 6 стъпки за оценка и противодействие на климатичните рискове, тоест за изграждане на климатично устойчиви енергийни стратеги и политики.

  1. Оценка на рисковете и въздействията от изменението на климата: Всеобхватна оценка на климатичните рискове и тяхното въздействие осигурява стабилна научна основа за развитие на стратегии и планове за климатична устойчивост.
  2. Базова устойчивост на климатичните промени като основен елемент на енергийните и климатичните планове и регулации: Интегрирането на климатичната устойчивост в националните стратегии и планове изпраща силен сигнал към ютилити компаниите и инвеститорите за изграждане на устойчива на климата електрическа система. Сегашното ниво на ангажираност и напредък обаче варира значително в различните страни. Само 24% от страните от Международната енергийна агенция са разработили конкретни планове за устойчивост на климата на техните електрически системи в националните стратегии за адаптация.
  3. Идентифициране на икономически ефективни мерки за устойчивост: Плановете и насоките за повишаване на устойчивостта към изменението на климата могат да помогнат на предприятията да идентифицират най-ефективните от икономическа гледна точка мерки още на етапа на планиране. Те насърчават ютилити сектора да разгледа всички налични мерки за устойчивост през целия жизнен цикъл на даден актив и да оценява тяхната ефективност въз основа на оценка на синергии и компромиси с други бизнес цели.
  4. Създаване на подходящи стимули за ютилити услугите: Въпреки че ютилити услугите имат пряк интерес да защитят своите активи срещу неблагоприятните последици от изменението на климата, подходящите стимули могат да насърчат навременните инвестиции в устойчиви електрически системи. Механизъм за стимулиране, като създаване на базирани на ефективността тарифи, катализира инвестициите в устойчиви електрически системи.
  5. Прилагане на мерки за устойчивост: Физическо укрепване на системата, усъвършенствана системна експлоатация, по-добра координация на усилията за възстановяване и повишаване на капацитета за устойчивост на климата на електрическите системи.
  6. Оценка на ефективността и коригиране на мерките за устойчивост: Коригирането на мерките за устойчивост, основано на ясна, обективна система за оценка и консултации със заинтересованите страни, дава възможност за постоянно подобряване на приетите мерки за устойчивост.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: