Начало НовиниАнализиСъбитияКръгла маса „Електроенергиен пазар – възможности и проблеми“

Върни се назад

Назад

Кръгла маса „Електроенергиен пазар – възможности и проблеми“

Кръгла маса „Електроенергиен пазар – възможности и проблеми“

Промените в електроенергийния пазар на едро и дребно и предизвикателствата пред предстоящата либерализация, бяха обсъдени от широк кръг експерти, институции и заинтересовани страни, по време на кръгла маса, организирана от Института за енергиен мениджмънт, която се проведе на 7 март 2024 г. Сред участниците в дискусията бяха председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, председателят на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ Диан Червенкондев, изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса, представители на пазарните участници – НЕК, крайни снабдители, енергийни търговци и ВЕИ производители, както и на неправителствени организации.

Финансовата стабилност на компаниите, снабдяващи битовите потребители с електроенергия, и липсата на ефективен механизъм за осигуряване на ликвидност на крайните снабдители за закупуване на енергия за задоволяване на регулирания пазар на дребно след юли 2024 г., неяснотите около бъдещия нов начин на фактуриране и необходимостта от спешни, но все още неясни, промени в билинг-системите на дружествата бяха сред основните въпроси, поставени от крайните снабдители във въвеждащата част на дискусията.

По време на кръглата маса беше обсъдена и подготовката за предстоящата пълна либерализация на пазара за битовите потребители от 2026 г. и напредъка по разработването на всеобхватна информационна компания, включваща всички пазарни участници. Остро беше поставен и въпросът за финансовата стабилност и необходимостта от намиране на спешно решение за вече натрупания дефицит във Фонд Сигурност на електроенергийната система, който поставя под сериозен риск приемането на механизъм за ликвидна подкрепа на крайните снабдители, и изплащането на компенсации за преференциални цени на производители  и потребителите. Участниците изразиха тревога от кратките срокове, в които трябва да бъдат изяснени още множество открити въпроси в нормативната и регулаторната рамка, въпреки категорично изразената готовност на институциите спешно и в диалог с пазарните участници да намерят работещи решения и да инициират необходимите промени в нормативната база.

Обобщение на основните предложения, коментари и открити въпроси, поставени от участниците в кръглата маса, както и възможните решения ще бъдат публикувани и разпространени от Председателя на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков в следващите дни. В прикачения файл можете да видите презентацията, направена от Карел Крал, Главен изпълнителен директор на Електрохолд България, от името на компаниите – крайни снабдители.

Презентация от кръглата маса 07.03.2024

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: