Изработка на уеб сайт цена от Web IT Solutions. Професионална изработка на сайт цена, Wordpress сайт цена. Изработка на уеб сайт София, Изработка на уеб сайт Варна, Изработка на уеб сайт Пловдив Изработка на онлайн магазин и SEO оптимизация

Начало НовиниАнализиСъбитияМЕА: Енергийна ефективност 2021

Върни се назад

Назад

МЕА: Енергийна ефективност 2021

МЕА: Енергийна ефективност 2021

Глобалният напредък в енергийната ефективност се възстановява според Международната енергийна агенция, но не достатъчно бързо, за да постигне дела си в международните климатични цели

Подобренията в енергийната ефективност се връщат към пред-пандемичните си нива, но остават доста под темпото, необходимо за постигане на Net Zero сценария на МЕА.

Бързото разширяване на технологиите и решенията, които стимулират по-ефективно използване на енергията в цялата икономика, е необходимо, за да се поддържат във фокус глобалните климатични обещания, според нов доклад на МЕА, който настоятелно призовава правителствата да поемат водеща роля в мобилизирането на необходимото увеличение на инвестициите. Глобалният напредък в областта на енергийната ефективност се възстановява тази година до темповете си от преди пандемията, но това и без друго е доста по-малко от необходимото, за да помогне на света да се насочи към достигане на нетни нулеви емисии до средата на века, според годишния пазарен доклад на IEA по темата – Енергийна ефективност 2021 г.

Общите годишни инвестиции в енергийна ефективност в световен мащаб трябва да се утроят до 2030 г., за да бъдат в съответствие с пътя към достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Последната глобална оценка на МЕА за пазарните и политическите тенденции в енергийната ефективност подчертава спешната необходимост от по-силно прилагане на политиките за чиста енергия – с енергийна ефективност в основата им – за постигане на международните климатични цели.

Това е първата актуализация на доклада за пазара на енергийна ефективност на агенцията, след като през 2021 г. правителствата обявиха редица нови ангажименти за разходи, насочени към подпомагане на икономическото възстановяване. Докладът идва малко след края на Конференцията за изменението на климата COP26 в Глазгоу, чието окончателно изявление конкретно призова за бързо увеличаване на мерките за енергийна ефективност, признавайки ключовата им роля в декарбонизирането на енергийните системи.

“Смятаме енергийната ефективност за гориво за „първи избор“, доколкото то все още представлява най-чистият и най-евтиният в повечето случаи начин за посрещане на енергийните нужди. Няма постижим път към нулеви нетни емисии без много по-ефективно използване на енергийните ресурси“, заявява Фатих Бирол, изпълнителен директор на МЕА. „Дори стъпка напред в енергийната ефективност ще ни даде шанс да предотвратим най-лошите последици от изменението на климата, като същевременно създадем милиони достойни работни места и намалим сметките за енергия.“

В доклада се отбелязва, че правителствата са разширили съществуващите, предоставящи интензивна заетост, програми за енергийна ефективност, но също така се подчертава, че значителният потенциал за създаване на работни места остава неизползван. Например инвестициите в енергийната ефективност на сградите – утвърден двигател на ръста на заетост в строителството – се очаква да нараснат с 20% през 2021 г. в сравнение с нивата преди пандемията. Дори при това рекордно ниво на разходи, докладът подробно описва как до 2030 г. могат да бъдат добавени още 4 милиона работни места чрез допълнително увеличаване на разходите за ефективни сгради, уреди и други мерки, в съответствие със сценария за нетни нулеви емисии до 2050 г.

След най-лошата година от десетилетие насам през 2020 г., когато пандемията от Covid-19 измести центъра на икономическата дейност от услугите към индустрията, темпът на подобряване на глобалната енергийна интензивност – ключов индикатор за това колко ефективно световната икономическа дейност използва енергията – се очаква да се възстанови през 2021 г. до 1,9%. Това е в съответствие със средния годишен темп на подобрение през последните 10 години, но доста под четирите процента, необходими между 2020 и 2030 г. според сценария на МЕА за нетни нулеви емисии до 2050 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: