Начало НовиниАнализиСъбитияМЕА: Пет спешни действия за подготовка за идващата зима

Върни се назад

Назад

МЕА: Пет спешни действия за подготовка за идващата зима

МЕА: Пет спешни действия за подготовка за идващата зима

Постигането на 90% ниво на резерви от природен газ все още е възможно, но Европа трябва да действа веднага и да положи активни усилия в оставащите само три месеца, се казва в обширен коментар на Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция, публикуван на 18 юли.

Първата непосредствена стъпка към запълване на европейските газови хранилища до подходящи нива преди зимата е да се намали настоящото потребление на газ в Европа и спестеният газ да се складира. Част от това вече се случва поради изключително високите цени на газа, но са необходими повече усилия. Необходими е значително допълнително намаление на потреблението, за да се подготви Европа за предстоящата тежка зима. Според нов анализ на МЕА допълнителният газ, който трябва да бъде спестен през следващите три месеца, е от порядъка на 12 милиарда кубически метра – или около 130 танкера с втечнен природен газ.

Това е голямо искане, но то не преувеличава мащаба на необходимото – или на възможното, ако се вземат правилните мерки. Категорично не е достатъчно да се разчита само на газ от неруски източници – тези доставки просто не са налични в необходимите количества, за да заместят липсващите доставки от Русия. Това ще е така, дори ако доставките на газ от Норвегия и Азербайджан се осъществяват с максимален капацитет, ако доставките от Северна Африка останат на нива, близки до миналогодишните, ако вътрешното производство на газ в Европа продължи да следва последните тенденции и ако притокът на втечнен природен газ се увеличи с подобен рекорден темп, както през първата половина на тази година. Това вече са много „ако“, а както бе споменато по-горе, този сценарий предполага също, че руските газови потоци през Северен поток ще се възобновят в края на настоящия период на поддръжка (21 юли 2022) на същите нива като преди него.

В този контекст МЕА отново предлага няколко конкретни действия – този път пет на брой, които европейските лидери трябва да предприемат за по-координиран, общоевропейски подход за подготовка за предстоящата зима.

  • Въвеждане на тръжни платформи за стимулиране на промишлените потребители на газ в ЕС да намалят търсенето. Промишлените потребители на газ могат да предлагат част от договорените си доставки на газ като продукти за намаляване на търсенето срещу компенсация, което може да доведе до повишаване на ефективността и до конкурентен тръжен процес. Вече сме свидетели на разработването на модели за търгове в Германия и на предложения в Нидерландия.
  • Намаляване на използването на газ в енергийния сектор. Това може да стане чрез временно увеличаване на производството на електроенергия от въглища и нефт, като същевременно се ускори внедряването на нисковъглеродни източници, включително ядрена енергия, когато това е политически приемливо и технически осъществимо.
  • Подобряване на координацията между операторите на газови и електроенергийни системи в Европа, включително по отношение на механизмите за намаляване на пиковите натоварвания. Това може да спомогне за намаляване на въздействието на по-ниското потребление на газ върху електроенергийните системи. То следва да включва стриктно сътрудничество по отношение на експлоатацията на топлоелектрическите централи на национално и европейско равнище.
  • Намаляване на търсенето на електроенергия от домакинствата чрез определяне на стандарти за охлаждане и контрол. Правителството и обществените сгради следва да имат водеща роля в тази област, за да дават пример, докато кампаниите следва да насърчават промените в поведението на потребителите.
  • Хармонизиране на аварийното планиране в ЕС на национално и европейско равнище. То следва да включва мерки за ограничаване на доставките и механизми за солидарност. За да се справи с настоящата криза, ЕС се нуждае от единни действия.

Ако тези мерки не бъдат приложени сега, Европа ще бъде в изключително уязвимо положение и може да се сблъска с много по-драстични съкращения и ограничения на потреблението по-късно. В допълнение към горепосочените мерки европейските правителства трябва да подготвят европейските граждани за това, което може би ще се случи. Кампаниите за повишаване на обществената осведоменост в контекста на енергийна криза вече са били успешни, като са намалили краткосрочното търсене на енергия с няколко процента. Всяко действие е от значение. Прости стъпки като намаляване на отоплението с няколко градуса в Европа могат да спестят същото количество природен газ, което се доставя през зимата от газопровода „Северен поток“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: