Начало НовиниАнализиСъбитияМерки за повече конкуренция на газовия пазар в Холандия

Върни се назад

Назад

Мерки за повече конкуренция на газовия пазар в Холандия

Мерки за повече конкуренция на газовия пазар в Холандия

„Конкуренцията на енергийния пазар означава не само, че потребителите имат право и възможност за избор между различни снабдители, но и че същите тези снабдители имат възможността да избират измежду различни доставчици на пазара на едро на природен газ“ (Pieter Kalbfleisch, chairman of the Board of the NMa)
Netherlands Competition Authority (NMa) въведе правила, съгласно които холандският газов доставчик GasTerra трябва да предприеме мерки за повишаване на конкуренцията на пазара на природен газ на едро. Като резултат от това се очаква потребителите да заплащат по-ниски сметки. Най-важната мярка, която GasTerra трябва да предприеме е  да предложи нова гъвкава услуга за съхранение на природен газ на енергийните компании. Тази услуга е важна, за да могат да бъдат посрещнати флуктуациите в потреблението на природен газ през лятото и зимата. Новият пакет от мерки влиза в сила за изпълнение от страна на GasTerra в течение на 2011.
GasTerra, най-големият доставчик на природен газ в Холандия, ще бъде задължен да предприеме предписаните мерки като резултат от проведен мониторинг и разследване по отношение пазара на природен газ на едро, а също и като резултат от сериозни дискусии в рамките на NMa. По-подробни пояснения дава Председателя на Борда на NMa, Питър Калбфлиш: „Мерките, които ще предприеме GasTerra ще са от полза за газовия пазар. От години NMa посочва, че все още е налице потенциал за подобрения във връзка с конкуренцията на газовия пазар. Конкуренцията на енергийния пазар означава не само, че потребителите имат право и възможност за избор между различни снабдители, но и че същите тези снабдители имат възможността да избират измежду различни доставчици на пазара на едро на природен газ“.
Като цяло, мерките ще дадат възможност на енергийните компании да комбинират природен газ от рзлични доставчици: например холандски газ с такъв от Норвегия, Русия или LNG. В допълнение, тези мерки ще увеличат търговията на газовия пазар, което по правило води до по-ниски пазарни цени, съответно – по-ниски цени за крайните потребители.

 

Още по темата:

 Netherlands Competition Authority 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: