Начало НовиниАнализиСъбитияМодернизационен фонд: Първи 304 милиона евро за подкрепа на климатичната неутралност в 3 държави

Върни се назад

Назад

Модернизационен фонд: Първи 304 милиона евро за подкрепа на климатичната неутралност в 3 държави

Модернизационен фонд: Първи 304 милиона евро за подкрепа на климатичната неутралност в 3 държави

След положителното решение за изплащане на средства от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка извърши първите плащания от Фонда за модернизация. Общо 304,43 милиона евро са предоставени на Чешката република (202 милиона евро), Унгария (11,43 милиона евро) и Полша (91 милиона евро) за финансиране на шест инвестиционни предложения, които са потвърдени като приоритетни инвестиции.

Инвестициите ще помогнат на трите държави да модернизират своите енергийни системи и ще ги подкрепят при постигането на техните енергийни цели за 2030 г. По -специално, те ще подкрепят:

  • внедряването на фотоволтаични инсталации (Чехия);
  • внедряване на инфраструктура за интелигентни измервателни уреди (Полша);
  • разработването на електрически мрежи за бъдещи станции за зареждане на електрически автомобили (Полша);
  • насърчаване на енергийната ефективност в съществуващи сгради (Полша);
  • и създаването на енергийни общности (Унгария).

Предложенията бяха внесени по време на първия цикъл на изплащане на средства от Фонда за модернизация, от януари до юни 2021 г. Като следваща стъпка бенефициерите ще трябва да прехвърлят парите от Фонда за модернизация на поддръжниците на проекта или управляващите органи на схемата. Те също така трябва да следят изпълнението на инвестициите на Фонда за модернизация и да представят годишни отчети. Освен това крайният срок държавите-членки да представят проектни предложения, които да бъдат подкрепени от Фонда за модернизация за следващия цикъл на изплащане, е 17 август 2021 г. за неприоритетни предложения и 14 септември 2021 г. за приоритетни предложения.


Контекст

Финансиран от приходи от търг на квоти за емисии от Системата на ЕС за търговия с емисии, Фондът за модернизация има за цел да подкрепи десет държави от ЕС с по-ниски доходи (включително България) при модернизиране на техния енергиен сектор и по-широки енергийни системи, повишаване на енергийната ефективност и улесняване на справедлив преход. Фондът за модернизация допълва други европейски инструменти като Кохезионната политика и Фонда за справедлив преход. Фондът за модернизация работи под отговорността на страните бенефициери в тясно сътрудничество с Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка.


Още информация

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: