Начало НовиниАнализиСъбитияМодернизационният фонд предостави нови 2 млрд. евро за инвестиции

Върни се назад

Назад

Модернизационният фонд предостави нови 2 млрд. евро за инвестиции

Модернизационният фонд предостави нови 2 млрд. евро за инвестиции

С последното решение на ЕК от декември 2023 за разпределение на средствата по Модернизационния фонд ще бъдат подпомогнати процесите на модернизация на енергийните системи на Чехия, Естония, Литва, Полша, Румъния и Словакия на стойност 2,17 мрлд. евро.

За какво ще бъдат използвани новите средства от Модернизационния фонд?

Чехия получи финансиране в размер на 831,1 млн.евро за 5 приоритетни проекта в енергийно производство и за 2 схеми, съответно за енергийна ефективност при населението и програма HEAT, за които е изплатена първа сума на финансиране (2022 г.)

Естония получи положителен отговор  за две предложения на стойност 66,4 млн.евро, които са част от вече утвърдени през 2021 г. схеми, насочени към финансиране на мерки за енергийна ефективност и ВЕИ в обществени сгради и енергийно ефективна програма за обществен транспорт с ниски емисии.

Литва  ще може да финансира едно предложение за приоритетна инвестиция в размер на 10 млн.евро за развитие на ВЕИ в индустриалния сектор.

Полша спечели финансиране от 174 млн.евро за нови и започнати схеми за когенерационни проекти, както  и стартирана схема за развитие на електроенергийната мрежа за бъдещо зареждане на електрически автомобили.

Румъния получи зелена светлина за нов приоритетен пилотен проект DigiTEL Green, насочен към реконструкция и дигитализация на мрежата (Реконструкция на 220/110/20kV). Вторият одобрен приоритетен проект е за намаляване на потреблението на енергия чрез енергийна ефективност в транспортния сектор. Последващо плащане от 500 млн.евро ще получи и схемата за разширяване и модернизация на разпределителната мрежа. Общо страната ще получи над 1 млрд евро от последното решение на ЕК и Управляващия комитет на Модернизационния фонд.

Словакия получи следващо финансиране за 60 млн.евро по одобрени вече схеми през 2021 г., като проектите са за високоефективни когенерации и централизирано топлоснабдяване.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: