Начало НовиниАнализиСъбитияМрежата на САЩ се подготвя за 100% възобновяема енергия

Върни се назад

Назад

Мрежата на САЩ се подготвя за 100% възобновяема енергия

Мрежата на САЩ се подготвя за 100% възобновяема енергия

Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) стартира програма през миналия месец в размер на 26 млн. долара за финансиране на проекти, които имат за цел да покажат надеждност на работата на американската електрическа мрежа в комбинация с мощности, които произвеждат електроенергия от слънце и вятър, съхраняват енергия и с други чисти разпределени енергийни ресурси. Финансирана чрез Bipartisan Infrastructure Law на президента Байдън, демонстрационната програма за услуги и надеждност на мрежата за слънчева и вятърна енергия има за цел да покаже как чистите енергийни ресурси могат да се справят с ключовите предизвикателства пред надеждността на мрежата чрез разработване и тестване на инструменти и функции на инсталациите, които позволяват на мрежата да остане онлайн при смущения и да се рестартира, ако се срине. Демонстрационните проекти ще предоставят данни, които ще подчертаят как може да се постигне целта за 100 % чиста електроенергия до 2030 г. като същевременно се поддържа надеждността на мрежата.

Първоначално електропреносната мрежа на САЩ е била изградена, за да доставя енергия от няколко големи електроцентрали на изкопаеми горива до домовете и предприятията, но днес мрежата включва комбинация от традиционни и възобновяеми енергийни източници. Инвестициите на Министерството на енергетиката са довели до разработването на нови инструменти, които позволяват на операторите на мрежи да управляват тази все по-сложна мрежа. Сега тези инструменти трябва да бъдат демонстрирани в по-широк мащаб, за да се увеличи тяхното приемане и да се изгради доверие, тъй като операторите на мрежи са изправени пред все повече смущения, като кибератаки, екстремни метеорологични явления и горски пожари. За да се постигне чист енергиен сектор, чистите енергийни източници, като например производството на слънчева и вятърна енергия и съхранението на енергия, трябва да докажат, че са в състояние да поддържат мрежата както при нормални, така и при извънредни ситуации.

Демонстрационната програма за услуги и надеждност на мрежата, свързани със слънчевата и вятърната енергия, ще финансира до 10 проекта, които ще покажат как широкомащабните слънчеви и вятърни електроцентрали и системи за съхранение на енергия могат да подпомагат енергийната мрежа като се адаптират автоматично към променящото се търсене и смущенията. Проектите, за които се изисква тестване в централа с мощност най-малко 10 мегавата от комбинация от слънчева, вятърна или друга технология за производство или съхранение, ще демонстрират също така как мрежата за чиста енергия предотвратява прекъсвания на електрозахранването чрез бързо идентифициране и реагиране на повреди.

Инвестициите на DOE в подобрения и модернизация на мрежата

Чрез новата инициатива на DOE „Изграждане на по-добра мрежа DOE предоставя повече от 20 млрд. долара под формата на федерални финансови инструменти, включително чрез новата програма за улесняване на преноса на електроенергия на стойност 2,5 млрд. долара по Bipartisan Infrastructure Law, разширяване на програмата за безвъзмездни средства за инвестиции в интелигентни мрежи на стойност 3 млрд. долара и повече от 10 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства за повишаване на устойчивостта на мрежата и предотвратяване на прекъсвания на електрозахранването, както и чрез съществуващи инструменти, включително програмата за преносна инфраструктура на Western Area Power Administration на стойност над 3 млрд. долара и редица програми за гарантиране на заеми чрез Службата за програмни заеми.

Източник: DOE

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: