Начало НовиниАнализиСъбитияНад 1 мрлд. евро в подкрепа на производства за батерии, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи, електролизери и CCS в Италия

Върни се назад

Назад

Над 1 мрлд. евро в подкрепа на производства за батерии, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи, електролизери и CCS в Италия

Над 1 мрлд. евро в подкрепа на производства за батерии, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи, електролизери и CCS в Италия

Европейската комисия одобри италианска схема на стойност 1,1 млрд. евро за подпомагане на инвестициите в производството на оборудване, необходимо за подпомагане на прехода към икономика с нулеви нетни емисии в съответствие с Промишления план на Зеления пакт. Схемата е одобрена в съответствие с Временната рамка за държавна помощ за кризи и преход, приета от ЕК на 9 март 2023 г. и изменена на 20 ноември 2023 г., за да се подкрепят мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на екологичния преход и намаляване на зависимостта от горивата.

Италианската мярка

В рамките на тази мярка, която ще бъде частично финансирана чрез Механизма за възстановяване и устойчивост, помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Максималният размер на помощта за един бенефициер ще бъде 150 млн. евро, който може да бъде увеличен до 200 млн. евро за бенефициери, разположени в региони, отговарящи на съответните условия за помощ.

Мярката ще бъде отворена за дружества, произвеждащи съответното оборудване, а именно батерии, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи, електролизери, оборудване за улавяне, използване и съхранение на въглероден диоксид, както и ключови компоненти, проектирани и използвани основно като пряка суровина за производството на такова оборудване или свързани с него критични суровини, необходими за производството му.

ЕК установи, че италианската схема е в съответствие с условията, определени във Временната рамка за кризата и преход. По-специално, помощта ще стимулира производството на съответното оборудване за прехода към икономика с нулеви нетни емисии, като  ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2025 г.

ЕК заключава, че италианската схема е необходима, подходяща и пропорционална, за да се ускори преходът към зелена икономика и да се улесни развитието на някои икономически дейности, които са от значение за изпълнението на Промишления план на Зеления пакт.

За повече информация: към съобщението на ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: