Начало НовиниАнализиСъбитияНаказателна процедура срещу Португалия в газовия сектор

Върни се назад

Назад

Наказателна процедура срещу Португалия в газовия сектор

Наказателна процедура срещу Португалия в газовия сектор

Европейската комисия официално поиска от Португалия да смени схемата си за регулиране на цените на природния газ за крайните потребители и да осигури свободен избор и защита на потребителите.

Европейското законодателство за вътрешния енергиен пазар предвижда, че цените се определят предимно от търсенето и предлагането. Крайните цени, определяни чрез интервенция от страните, поставят препятствия пред новите участници на пазара и по този начин не позволяват на потребителите и компаниите да избират най-добрите услуги на пазара. ЕК е изпратила на 19 май 2011 мотивирано становище по този въпрос на Португалия.

Португалското законодателство все още изисква от компаниите да доставят природен газ на регулирани цени за всички малки и средни предприятия и домакинствата. За това правило не се предвижда никакъв механизъм за постепенно премахване или регулаторен преглед, на чиято база да се прецени дали все още е необходим. Съгласно европейското законодателство периодичните прегледи са изискване с оглед оценка на реалните нужди на пазара.

Допълнително, Комисията настоява Португалия да предостави на националния регулаторен орган възможността да действа като Орган за разрешаване на спорове и да взема задължителни решения, в случай на спорове между енергийните предприятия и потребителите. По този начин ще се гарантира, че интересите на потребителите са напълно защитени.

Още по темата:

 europa.eu

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: