Начало НовиниАнализиСъбитияНапредък по отношение на природния газ

Върни се назад

Назад

Напредък по отношение на природния газ

Напредък по отношение на природния газ

Имаше много усмихнати лица в 16-та Европейска газова конференция, която наскоро бе проведена в Осло от International Gas Union (IGU). С добра причина: газът изглежда е вълната на бъдещето – поне от гледна точка на газовата индустрия.
 
Международните петролни компании като Shell, ExxonMobil и Total, бързо се превръщат в международни газови компании. Големите европейски ютилити фирми – като EoN, RWE, Enel, EDF, GDF-Suez – са ангажирани в големи газопровода или LNG заедно с някои от най-големите страни-износителки на петрол. Революцията на шистовия газ гарантира, че ще има достатъчно запаси от природен газ за дълъг период от време и те ще бъдат много по-равномерно разпределени по целия свят. И в най-важния сектор – електроенергетиката, газовите централи не срещат нито един от проблемите на общественото признание, пред които се изправя въглищната и ядрената енергия.
 
Все вземащите решенията в сектора на природния газ не са изцяло без притеснения. Те могат да бъдат убедени, че газът е вълната на бъдещето – но доколко политиците и другите заинтересовани страни усещат нещата по същия начин? Разбира се, има някои големи въпросителни около бъдещето на газа. Шистовия газ е изправен пред екологични проблеми. Много политики по изменението на климата и сценарии изключват газа в дългосрочен план. Отношенията между ЕС и Русия продължават да бъде обгърнати с противоречия. И тогава, политиката на ЕС за енергийния пазар е тази, която може да попречи на природен газ по неочакван начин.
 

Изправени пред необходимостта да инвестират милиарди евро в добив на газ и газови инфраструктурни проекти, това, което газовата индустрия иска преди всичко от европейските политици, е ясен сигнал, че те също са „за“ газа. Както Torstein Indrebø, генерален секретар на IGU, и Marcel Kramer, IGU регионален координатор, както и главен изпълнителен директор на Южен поток, е изложил в интервю за скандинавския кореспондент на EER Reiner Gatermann, ако такъв силен политически ангажимент не е налице, отличните перспективи за Европейския газ може да не се превърнат в реалност. С потенциално катастрофални последици за бъдещата енергийна ситуация в Европа.

Още по темата:

 Цялата статия

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: