Начало НовиниАнализиСъбития400 милиарда евро са необходимите инвестиции в европейската мрежа до 2030 г.

Върни се назад

Назад

400 милиарда евро са необходимите инвестиции в европейската мрежа до 2030 г.

400 милиарда евро са необходимите инвестиции в европейската мрежа до 2030 г.

Eurelectric публикува днес доклада си за устойчивостта на енергийната система пред лицето на климатичните промени – ‘The Coming Storm, Building Electricity Resilience to Extreme Weather’. „Инвестирайте днес в климатична устойчивост, за да избегнете прекъсване на електрозахранването и увеличаване на разходите“ е основното послание на асоциацията при представянето на доклада.

Топлинните вълни, горските пожари, наводненията и студените периоди всяка година отбелязват нови рекорди и оказват особено силно въздействие върху веригата на стойността в електроенергетиката. Тъй като климатичният часовникът тиктака, а енергийната независимост на Европа изисква по-бърза електрификация, електроенергийният сектор се нуждае от по-големи инвестиции в мерки за адаптация.

През последното десетилетие екстремните климатични явления са причинили икономически загуби за над 145 млрд. евро в ЕС. Докладът на Eurelectric документира амплитудата и ускорението на екстремните климатични въздействия върху енергийния сектор. През юли 2021 г. наводненията в Белгия и Германия доведоха до прекъсване на електрозахранването на 200 000 клиенти. През зимата на 2021-2022 г. бурите в Обединеното кралство и Ирландия доведоха до това, че над един милион домакинства останаха без електрозахранване.

Последната среща на върха на Конференцията на ООН по изменението на климата привлече вниманието на световните лидери към необходимостта от адаптация. Енергийният сектор вече действа и инвестира сега, за да избегне по-високи разходи по-късно. Такива инвестиции са необходими в цялата система: както в мрежите, така и в производствените активи.

Генералният секретар на Eurelectric Кристиан Руби заяви:

„Адаптирането към изменението на климата и екстремните метеорологични условия се превърна в голямо предизвикателство за енергийните компании. Свързаната с климата устойчивост е все по-важен компонент от инвестиционните стратегии на ютилити компаниите и изисква всички участници да действат заедно: комуналните компании, но също така и политиците и други сектори, които са от решаващо значение по време на екстремни метеорологични явления, като например телекомуникациите.“

Необходимостта от инвестиции в мрежата възлиза на около 400 млрд. евро до 2030 г., от които 8 % (32 млрд. евро) ще бъдат за устойчивост. Този дял ще нараства, тъй като светът не е на път да се справи със сценария за 1,5°C. Тези разходи обаче би трябвало да се компенсират отчасти от увеличаването на по-евтините възобновяеми енергийни източници, които намаляват цените на енергията.

Инвестициите се нуждаят от ясни сигнали и политически насоки. Поради това в доклада се препоръчва:

  • По-добра координация на действията на всички участници в енергийната система (комунални услуги, регулатори и мрежови оператори);
  • Да се насърчава механизъм за стимулиране на устойчивостта, за да се постигат мерки за адаптацияе и да се възнаграждават инвестициите в дигитална трансформация на системните оператори;
  • Да се вземат предвид ефектите на електроенергийния пазарен модел върху устойчивостта;
  • Реорганизиране на финансирането от ЕС за адаптиране към климата.

Докладът беше представен по време на дигиталното събитие „Настъпващата буря – изграждане на устойчивост на електроенергията към екстремни метеорологични условия“ на 7 декември в 15.00 ч. централноевропейско време. На този линк можете да изтеглите пълния му текст и други визуални материали, както и да проследите представянето му.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: