Начало НовиниАнализиСъбитияНеобходимост от внимание към енергийната бедност през лятото

Върни се назад

Назад

Необходимост от внимание към енергийната бедност през лятото

Необходимост от внимание към енергийната бедност през лятото

Съществуващата литература по въпросите на енергийната бедност се концентрира предимно върху студения климат, което води до изобилие от информация за стратегиите за справяне със студените условия. И обратното, липсват сведения за справяне с предизвикателствата, свързани с топлината, особено в контекста на ефективното охлаждане на домовете през летните месеци. Този дисбаланс се дължи на различното естество на причините за енергийната бедност през лятото в сравнение с тези през зимата. Фактори като условията в сградите, горещината в градовете, наличието на охладителни системи, социално-икономическите условия и въздействието на изменението на климата допринасят за повишената честота на енергийната бедност през летните месеци, особено в домакинствата в Средиземноморския регион.

Освен това вече е добре документирана нарастващата честота на екстремните метеорологични условия, предизвикани от изменението на климата, като например горещините. Докладите и проучванията, включително тези от авторитетни източници като Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), постоянно подчертават очакваното значително въздействие на тези екстремни явления върху общественото здраве. В градската среда и гъсто населените райони предизвикателствата, породени от тези метеорологични явления, се усложняват допълнително от ефекта на градския топлинен остров (UHI). Този феномен засилва екстремните температури в градските центрове, като допълнително натоварва населението по време на горещините.

В контекстта на тези съображения съществува неотложна необходимост от разширяване на дискусията за енергийната бедност, така че да обхване специфичната динамика на летните предизвикателства, като се осигури по-цялостно разбиране на разнообразните фактори, допринасящи за уязвимостта при различни климатични условия. Този всеобхватен подход ще улесни разработването на целенасочени и ефективни политики за справяне с енергийната бедност, като насърчи устойчивостта в условията на повишаващи се температури и заплахи, свързани с климата.

Някои инициативи и мерки, разработени неотдавна, могат да дадат насоки за начина, по който подходът към лятната енергийна бедност следва да бъде включен в европейските политики.

Препоръки на Европейската комисия относно енергийната бедност, публикувани през октомври 2023 г., се посочва лятото като фактор, който трябва да се отчете при разглеждането на въпроса за комфорта и енергийната бедност. Освен това, някои европейски проекти също разглеждат тази проблематика. Например проектът Cooltorise изпълнява целенасочени дейности в 4 държави от ЕС, за да повиши осведомеността относно лятната енергийна бедност и да стимулира намаляването на енергийните нужди и повишаването на топлинния комфорт през най-горещите месеци на годината. Консултативният център за енергийна бедност (Energy Poeverty Advisory Hub) също така подкрепя общини, които искат да се справят с лятната енергийна бедност, като например Валенсия. Испанският град получава техническа помощ за обучение на общински служители по въпросите на лятната енергийна бедност и разработването на по-добри стратегии за адаптиране и предотвратяване на топлинните ефекти.

За да се проучат задълбочено тези явления и да се предложат ефективни стратегии за справяне с лятната енергийна бедност, проектът Cooltorise публикува кратък преглед на политиката, представен и от Кармен Санчес-Гуевара, координатор на проекта Cooltorise, по време на интервю на последната конференция на Консултативния център за енергийна бедност във Варшава.

Източник: ЕК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: