Начало НовиниАнализиСъбитияНикога не е прекалено рано да се готвиш за следващата зима

Върни се назад

Назад

Никога не е прекалено рано да се готвиш за следващата зима

Никога не е прекалено рано да се готвиш за следващата зима

МЕА: Европа трябва да предприеме незабавни действия, за да избегне риска от недостиг на природен газ през следващата година

Нов анализ на МЕА идентифицира предизвикателна разлика в търсенето и предлагането от 30 млрд. куб. м през следващото лято, в ключов момент за запълване на хранилищата в ЕС, ако Русия спре всички доставки по тръбопроводите, а вносът на втечнен природен газ в Китай се възстанови.

В нов анализ, публикуван днес, се посочва, че през ключовия летен период на следващата година Европа може да се сблъска с недостиг на природен газ в размер на 30 млрд. куб. м, за да запълни своите газохранилища и се подчертава необходимостта от спешни действия от страна на правителствата за намаляване на потреблението на газ в условията на световна енергийна криза.

Новият доклад – Никога не е твърде рано да се подготвим за следващата зима: Газовият баланс на Европа за 2023-2024 посочва, че газовите хранилища в Европейския съюз са запълнени на 95%, което ги поставя с 5% над средното ниво на запълване за последните 5 години. Докладът обаче предупреждава, че предпазният механизъм, осигурен от настоящите нива на съхранение, както и неотдавнашните по-ниски цени на газа и необичайно меките температури, не трябва да водят до прекалено оптимистични заключения за бъдещето.

Процесът на запълване на газовите хранилища в ЕС през тази година беше повлиян от ключови фактори, които може би няма да се повторят през 2023 г. Сред тях са доставките на руски газ по тръбопроводи, които, въпреки че бяха рязко намалени през 2022 г., бяха близки до „нормалните“ нива през по-голямата част от първата половина на годината. Общите доставки на тръбопроводен газ от Русия за ЕС през 2022 г. вероятно ще възлизат на около 60 млрд. куб. м., но е много малко вероятно Русия да достави още 60 млрд. куб. м. тръбопроводен газ през 2023 г. – и руските доставки за Европа може да спрат напълно.

Наред с това по-ниският внос на втечнен природен газ (LNG) от Китай през първите десет месеца на тази година беше основен фактор за по-висока наличност на LNG за Европа, за да се компенсира спадът в доставките на газ от Русия. Ако вносът на втечнен природен газ от Китай се възстанови през следващата година до нивата си от 2021 г., това ще „изяде“ над 85% от очакваното увеличение на световните доставки на втечнен природен газ. А през 2023 г. се очаква глобалното предлагане на втечнен природен газ да се увеличи само с 20 млрд. куб. м, като около една трета от ръста ще дойде от Съединените щати. Очакваното нарастване на световното предлагане на LNG през следващата година е около половината от средното увеличение през периода 2016-2019 г. и е много по-малко от вероятния спад на руските доставки по газопроводите за ЕС през следващата година.

В случай на пълно прекратяване на руските тръбопроводни доставки на газ за ЕС и възстановяване на китайския внос на втечнен природен газ до нивата от 2021 г., новият анализ на МЕА предполага, че Европа може да се изправи пред предизвикателна разлика между търсенето и предлагането от около 30 млрд. куб. м през ключовия период за попълване на газовите хранилища през лятото на 2023 г. Този недостиг може да представлява почти половината от газа, необходим за запълване на хранилищата до 95% от капацитета им до началото на отоплителния сезон 2023-24 г.

„С оглед на мекото време напоследък и по-ниските цени на газа има опасност в разговорите за газовите доставки в Европа да се прокрадне самодоволство, но в никакъв случай още не сме излезли от тежкото положение“, заяви изпълнителният директор на МЕА Фатих Бирол. „Когато разгледаме последните тенденции и вероятното развитие на световните и европейските газови пазари, виждаме, че през следващата зима Европа ще бъде изправена пред още по-тежко предизвикателство. Ето защо правителствата трябва да предприемат незабавни действия за ускоряване на мерките за енергийна ефективност и ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници и термопомпи – както и други стъпки за структурно намаляване на търсенето на газ. Това е от съществено значение за енергийната сигурност на Европа, за благосъстоянието на нейните граждани и индустрии, както и за прехода към чиста енергия. МЕА ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия и правителствата в Европа и извън нея, за да помогне за справянето с тези предизвикателства.“

В продължение на Плана от 10 точки за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руски природен газ, който беше публикуван през март миналата година, МЕА ще представи план за осигуряване на газовия баланс на Европа за следващата зима, показващ конкретните политически действия, необходими за осигуряване на запълване на капацитета на хранилищата до 95% до началото на отоплителния сезон 2023-24 г. и за структурно намаляване на потреблението на газ през зимата.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели: